lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Sari Toikka aloitti seurakunnassa

Haastateltavana on nyt Sari Toikka, joka aloitti seurakunnan talouspäällikkönä 9.11.


Kerrotko perheestäsi?
Tällä hetkellä asun Joutsenossa kahdestaan koirani kanssa.
Aikuinen lapseni asuu pääkaupunkiseudulla.

Koulutuksestasi?
Olen kauppatieteiden maisteri, vuodelta 2004 Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Täydennyskoulutuksena olen opiskellut Henkilöstö- ja työhyvinvointiasiantuntijaksi Tampereen yliopistolla sekä Henkilöstöpäällikön tutkinnon ja Yritysjuridiikan opintokokonaisuuden. Olen aktiivisesti lisäopiskellut erilaisilla lyhytkursseilla ja osallistumalla ammatillisiin koulutuspäiviin ja seminaareihin, joista tuoreimpina ovat muun muassa Valmentava Ekonomi Esimies 1 ja 2 (2018), Digitalous 2025, Esimiesten työturvallisuuskoulutus (Työterveyslaitos, 2019).

Kerrotko mitä olet tehnyt työelämässä aiemmin.
Olen työskennellyt lähes 20 vuotta metsäteollisuusyrityksen puunhankinnan johdon tukipalvelutehtävissä. Lisäksi muun muassa erilaisissa metalliteollisuuden ja kaupan tehtävissä.
Tampereen opintojen aikaan perehdyin Väylävirastossa Virtuaalityön osaamisen kehittämiseen työhyvinvointi huomioiden. Tein heille opintojen harjoittelussa etätyöhön ja monipaikkaiseen työyhteisöön liittyvän opintotyön.
Ruokolahden kunnalla olin töissä Asuntotoimistossa.
Suomen pääkonsulinvirastossa viisumiyksikössä Pietarissa työskentelin noin kahden vuoden ajan, reilu 20 vuotta sitten.

Millaisia harrastuksia sinulla on?
Pilates, neulominen ja metsäkävelyt koiran kanssa, sekä nyt tänä vuonna olen opetellut Ruokolahden kansalaisopiston kurssilla kahvipussipunontaa.

Mikä sinua motivoi työssäsi?
Minua motivoivat monipuolinen työ, uuden oppiminen, kehittäminen ja toimivat kokonaisuudet sekä ihmisten kanssa toimiminen.

Asut Lappeenrannassa?
Kyllä, asun Joutsenossa, ja siten lähempänä Ruokolahtea kuin kaupungin keskusta.

Kerrotko missä muualla olet asunut?
Olen kotoisin Joutsenosta. Paluumuutin takaisin reilu 10 vuotta sitten.
Olen myös asunut muun muassa Imatralla, Lappeenrannan eri osissa, esimerkiksi Lauritsalassa, sekä Venäjällä Pietarissa ja Samarassa.

Millaisia siteitä sinulla on Ruokolahteen?
Ruokolahdella asuu ystäviä ja työkavereita edellisistä työpaikoistani sekä muun muassa Marttojen ja partiolaisten toiminnan kautta tutuiksi tulleita ruokolahtelaisia.

Haluatko sanoa jotain kaunista Ruokolahdesta ja ruokolahtelaisista.
Pidän ystävällisistä ja vilkkaista ruokolahtelaisista, tavasta toimia yhdessä sekä täällä olevasta upeasta luonnosta.

Voisitko ajatella asuvasi Ruokolahdella?
Voisin kyllä, mutta en ole tällä hetkellä muuttamassa Ruokolahdelle.

Olet ollut seurakunnan hallinnossa mukana?
Olen nyt ollut 10 vuotta Joutsenon seurakuntaneuvostossa, kaksi vuotta Joutsenon seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajana, sekä neljä vuotta kasvatustyön johtokunnassa.
Olen ollut mukana Lappeenrannan seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa 10 vuotta, kirkkoneuvostossa kaksi vuotta, henkilöstöasiain johtokunnassa 8 vuotta, viestintästrategian projektityöryhmässä kaksi ja Perheasiain neuvottelukeskuksen johtokunnassa yhteisen kirkkoneuvoston edustajana myös kaksi vuotta.

Siitä on hyötyä työssäsi?
Kyllä, seurakunnan hallinto, talous sekä toiminta ovat tulleet tutuiksi. Toivon voivani tuoda mukanani sekä työelämästä että seurakunnan hallinnosta opittuja hyviä käytänteitä. Konkreettisia esimerkkejä ei vielä ole kovin montaa, sillä vasta perehdyn tehtäviini ja toimintoihin Ruokolahden seurakunnassa. Tämän hetken esimerkki voisi olla, että olemme sopineet seurakuntaneuvostossa sähköisesti lähetettävien kokousaineistojen lukitsemisesta tietosuojaan liittyen.

Onko eri seurakuntien hallinnoissa poikkeavuuksia?
Joutsenon seurakunta on monilta osin Ruokolahden seurakunnan tapainen, maaseutuseurakunta. Lappeenrannan seurakuntayhtymässä puolestaan on esillä viiden seurakunnan yhteiset asiat. Huomaan hyvin paljon yhteneväisyyksiä käsiteltävissä asioissa, muun muassa seurakunnallinen toiminta, henkilöstö ja kiinteistöt.

Kunnassa ja seurakunnassa työyhteisöinä on myöskin paljon samaa. Seurakunnassa työskennellään myös useassa toimipisteessä, molemmat ovat monipaikkaisia työyhteisöjä.

Millaisessa kuosissa Ruokolahden seurakunnan talous on?
Talous on tasapainossa, suunnitelmien mukaisesti ja tarkalla toiminnalla jatketaan.
Vuonna 2021 on oikeastaan vain jatkuvaan kiinteistöjen huoltoon liittyviä hankkeita.

Työllistääkö yhdistymisprosessi vielä?
Olen vasta perehtymässä toimintoihin ja tutustumassa henkilöstöön. Huomioideni mukaan seurakuntien yhdistymisprosessi työllistää vielä jonkin verran, ja nyt tänä vuonna koronaan liittyvät muutokset työllistävät seurakunnan työntekijöitä.

Millaisia haasteita ’useamman pitäjän seurakunta’ asettaa?
Kyllä useampi toimipiste näkyy työssäni. Ruokolahden seurakunnassa on jo nyt hyvin toimivat toimintatavat monipaikkaiseen työyhteisöön liittyen. Haasteista osaan kertoa myöhemmin tarkemmin.  Kokemukseeni perustuen pidemmät välimatkat, pinta-alaltaan laaja ja useita kiinteistöjä hallinnoiva seurakunta on samojen haasteiden äärellä kuin Lappeenrannan seurakuntayhtymä.


Entäpä koronan vaikutukset?
Koronan vaikutukset ovat olleet ja tulenevat olemaan moninaisia. Arvioita on vaikea esittää, sillä elämme tilanteen keskellä.
Vuonna 2020 vaikutukset ovat olleet toimintaan – virtuaalisia toimintoja ja vaihtoehtoja lisääviä, silloin kun lähitoiminnot on täytynyt laittaa tauolle. Taloudellisesti on joissain kohdin tullut säästöjä; esimerkiksi kerhojen, retkien ja leirien kulut, ja joissain kohdin puolestaan lisäkuluja.

Kun seurakunnankin tilaisuuksia perutaan, joudutaanko jopa lomautuksiin jossain vaiheessa?
Seurakunnassa on tehtäviä ja tekemistä, ne ovat nyt vain toisenlaisia. Seurakunnan toiminnot ovat nyt monilta osin siirtyneet virtuaalisiksi, verkkoon sekä etänä toimimiseksi. Lisäksi on tilaisuuksia, joissa seurakunnan työntekijät ovat paikan päällä, esimerkiksi kirkolliset toimitukset. Kirkkoherranvirasto on tällä hetkellä normaalisti avoinna toimintapäivien mukaisesti. Seurakunnan työntekijät myös tapaavat seurakuntalaisia muun muassa puhelimitse ja virtuaalisesti, esimerkiksi Teamsin kautta.

Millaista annettavaa seurakunnalla on ihmisille tällaisena epävarmana aikana?
On kysyntää toiminnallisten tilaisuuksien lisäksi, ja seurakunnalla on annettavaa henkisessä ja hengellisessä mielessä. Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa ja tapaavat seurakuntalaisia myös muun muassa puhelimitse ja Teamsin kautta.


Mitä haluat vielä kertoa Ruokolahtelaisen lukijoille?
Ruokolahden seurakunnan facebook-sivulla julkaistaan päivittäin joulukalenteripäivitys.
Kirkollisista ilmoituksista ja seurakunnan kotisivuilta näkyvät joulun ajan tapahtumat, toivottavasti mahdollisimman moni löytää itselleen sopivat virtuaaliset tapahtumat.


Toivon rauhaisaa joulun aikaa ja loppuvuotta Ruokolahtelaisen lukijoille.

 

Jukka Ahonen