lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Kirjaston palvelua kehitetään, vaikka hyvää se on jo nyt

Taloustutkimuksen äskettäin tekemän kyselytutkimuksen perusteella kirjasto on laitos, jossa saa parempaa palvelua kuin missään muualla. Joulukuussa julkaistussa Kansallisessa asiakaspalvelupalautetutkimuksessa arvioitiin yritysten ja organisaatioiden asiakaspalvelua. Ykköspaikan otti kirjasto, kakkonen oli Alko ja kolmonen Yliopiston apteekki.


Ruokolahden kirjasto teki omien palveluidensa kehittämistä koskevan kyselyn marras-joulukuussa. Asiakkailla oli tilaisuus kertoa mielipiteitään kirjaston palveluista ja samalla esittää toiveita tulevasta. Kyselyyn pystyi vastaamaan nimettömänä sekä kirjastossa että verkossa.
Vastaava kirjastovirkailija Sanna Halttunen kertoo, että lähes 70 asiakasta osallistui arviointiin ja tulokset olivat sekä informatiivisia että ilahduttavia. Aika moni asiakkaista oli vastannut myös sanallisiin kysymyksiin, antanut palautetta ja kehitysideoita.
Sanallisissa vastauksissa tuli selkeästi esiin, että kirjaston henkilökunnan palveluasenteesta pidettiin kovasti. Palvelun ystävällisyyttä ja neuvontataitoja kiitettiin, vaikka asiaa ei erikseen kysytty.
Monenlaisia uudistustoiveitakin asiakkaat esittivät. Luentoja, keskustelutilaisuuksia, teemapäiviä ja tapahtumia toivottiin lisää niin lapsille kuin aikuisillekin. Kirjailijoiden vierailuja, lukupiirejä ja kirjoihin liittyviä keskustelutilaisuuksia toivottiin myös.
Sanna Halttunen sanoo, että kyselyn esiin nostamiin ideoihin ja toiveisiin halutaan oikeasti reagoida. Erilaisia tapahtumia, luentoja ja ehkä kirja- tai kirjailijaesittelyitäkin pyritään järjestämään heti kun koronatilanne sen sallii.

Kirjastovirkailija Sirpa Kojo kertoo, että omatoimiaukioloa voidaan laajentaa korona-ajan mentyä ohi.
- Tällä hetkellä omatoimiaika on viikonloppuisin jätetty pois turvallisuus- ja hygieniasyistä. Lauantaisin ja sunnuntaisin ei ole henkilökuntaa lisäsiivoukseen, ja siksi ovet pidetään toistaiseksi näinä päivinä kiinni.
Ruokolahden nykyinen kirjastorakennus täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja Ruokolahden kirjastolaitos 160 vuotta. Näitä merkkivuosia on tarkoitus juhlia kesällä, kun se epidemiatilanteen puolesta on helpompaa.
Nyt, kun yhteisten tilaisuuksien järjestäminen on tauolla, kirjaston henkilökunta toivoo että mahdollisimman moni asiakkaista tarttuisi Heili-kirjastojen lukuhaastekampanjaan. Uuden lukemiseen innostavasta hankkeesta saa tietoja Heili-kirjaston kotisivuilta sekä kirjaston henkilökunnalta.

Asko Ali-Marttila