keskiviikko 30. marraskuuta 2022

.

Ruokolahtelainen Elektroway valitsi kasvun tien

Elektroway on ollut viime aikoina otsikoissa. Menestyksekkäästi kasvanut yritys osti itseään suuremman lappeenrantalaisen Novokan ja aikoo jatkaa kasvua edelleen.


- Yrityksen toiminta lähti alkuun Viljamin sivutoimena, mutta 2018 uskalsimme sitten aloittaa päätoimisen yrittäjyyden, ja sen jälkeen on menty ihan vauhdikkaasti, kertoo Riikka Mehiläinen.
- Toissavuonna meitä oli viisi, viime vuonna yhdeksän ja nyt konsernissa on työntekijöitä jo yli kaksikymmentä.
- Viljami aloitti hommat ja yrityksen toiminimellä toisen työn ohessa. Vaikka hän oli osa-aikaisena työntekijänä firman ensimmäinen, minä olin yrityksen ensimmäinen kokopäiväinen työntekijä. Aloitin vuoden 2018 alussa, tein taustatöitä ja siinä ohessa liityin mukaan kaikkiin mahdollisiin yritysjärjestöihin ja yhteistyöverkostoihin. Viljami aloitti sitten syksyllä päätoimisena ”valmiissa talossa”, hymyilee Riikka.
Riikka on koulutukseltaan työterveyshoitaja sekä sisustussuunnittelija ja sanoo, että on yllättynyt positiivisesti, miten paljon on tykännyt työskennellä yrittäjänä.
- Olen yrittäjäperheestä, mutta olen ennen tätä yritystä ollut koko ajan toisen palveluksessa. Töitä on nyt paljon, mutta olen tykännyt melkein joka minuutista. Välillä tosin pitäisi muistaa paremmin, että antaa aikaa lepoon ja itselleenkin.

Aurinkovoimaloiden ja muiden nykyaikaisten lämmitysratkaisujen toteutuksiin erikoistunut Elektroway panostaa erityisesti siihen, että sen suunnittelemat, myymät ja toteuttamat ratkaisut ovat ajanmukaisia. Nykyaikana myös ulkonäöllä ja työn jäljellä on merkitystä, joten Riikan suunnittelijataustasta ja visuaalisesta näkemyksestä on ollut paljon hyötyä.
- No kyllä, ulkoista ilmettämme ja toisaalta työmme jälkeä on aika paljon kehuttu.
- Ala kehittyy todella nopeasti ja esimerkiksi aurinkopaneeleiden ja lämpöpumppujen hyötysuhteet paranevat ja kehittyvät koko ajan. Tietotekniikan avulla järjestelmiin voidaan liittää jo nyt paljon älyä ja ominaisuuksia, joista on käyttäjille hyötyä. Pidämme itsemme koko ajan uusimman tiedon tasalla, ja siksi jatkuva kouluttautuminen on meillä tärkeässä roolissa, kertoo toimitusjohtaja Viljami Mehiläinen.
Elektroway osti viime vuoden lopulla lappeenrantalaisen Novoka Oy:n koko osakekannan ja kasvatti sen avulla konsernin henkilökunnan koon yli kaksinkertaiseksi. Mehiläisten mukaan Novoka ostettiin, koska sen kautta yritykselle tarjoutuu oikoisempi tie laajentaa toimintaansa Lappeenrannan suuntaan.

”Novoka on sähköalan toimija, jolla on paljon valmiita yhteyksiä yrityspuolelle. Rakennussähkötöitä, sähköurakointia ja -huoltoa tarjoavalla yrityksellä on pitkäaikaisia asiakassuhteita liikelaitosten, kuntien ja taloyhtiöiden kanssa. Elektrowaylla on tulevaisuudessa paljon annettavaa tälle asiakaskunnalle.”
”Nyt on tullut aika eläköitymisen, ja yrityksen myyminen on tähän luonnollinen alku. Jätän yrityksen kahden nuoren innovatiivisen yrittäjän käsiin, luottavaisin mielin”, kertoo Novokan väistyvä toimitusjohtaja Jukka Voutilainen konsernin tiedotteessa.

- Molemmilla yrityksillä on tällä hetkellä kysyntä sillä tasolla, että omistusjärjestelyt eivät ole tarkoittaneet henkilöstön vähentämistä, vaan päinvastoin, olemme jo palkanneet Lappeenrantaan yhden kokoaikaisen työntekijän ja kiireapulaisia. Rekrytointi on myös päällä, joten ammattitaitoisia tekijöitä tarvitsemme kevään aikana lisää, toteaa Viljami Mehiläinen.
Yritysrekistereissä edelleen ruokolahtelaisena esiintyvän Elektrowayn omistajapariskunta asuu Salosaarella, ja yrityksen päätoimipaikka on Imatran Prisman kiinteistössä.
Voimalatoteutuksia yritys tekee ympäri Suomea. Yksi isoimmista toteutuksista on AutoKilta, jolle tehtiin aurinkovoimalat Lappeenrantaan, Kouvolaan ja Kotkaan. Helsingin seudullakin Elektrowaylla on jo pää auki, ja yrityksellä on Tuusulassa sivutoimipaikka.
Ruokolahdelle Elektroway on asentanut paljon ilmalämpöpumppuja mökeille ja aurinkojärjestelmiä sekä omakotitaloihin että mökeille. Lisäksi yritys tekee ilmalämpöpumppujen huoltotöitä ja myy sekä asentaa vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmiä ja maalämpöratkaisuja.
- Esimerkiksi Mietinsaaressa olemme toteuttaneet useita kohteita. Siellä on paljon sähkökatkoja ja siksi voimalaratkaisut ovat tulleet saarella erityistarpeeseen. Yksi Mietinsaaren järjestelmistä sisältää 19 paneelia ja sen lisäksi ison akuston sekä varavoimajärjestelmän. Tällainen kokonaisuus mahdollistaa kesäaikaan käytännössä normaalin asumisen jopa sähkökatkojen aikaan, kertoo Viljami.
- Vaikka  omakotiasujat  ja kesäasukkaat ovat tärkeä osa asiakaskuntaa, konsernin liikevaihdosta selvästi yli puolet tulee yritysasiakkailta ja suurista kiinteistöistä, jatkaa Viljami.
- Erityisen vahvoja olemme tasakattoisten toimisto-, liike- ja teollisuustilojen aurinkovoimalaratkaisuissa. Tuoterepertuaarimme sopii näihin kohteisiin hyvin, ja siksi pystymme isoissa toteutuksissa kilpailemaan ympäri Suomea, myös pääkaupunkiseudulla.
Sähköautoinnostuksen kasvaessa on yksityispuolella ja taloyhtiöissä noussut uutena liiketoimintana esiin tarve latausasemien tekemiseen. Viljami kertoo, että jos haluaa toteuttaa hyvän sähkö- tai hybridiauton latausaseman, kannattaa aina konsultoida ammattilaista.
- Jos latailee autoaan kotona, kannattaa ainakin vanhemmissa kiinteistöissä käyttää ammattilainen paikalla tarkastamassa latausjärjestelyt. Ammattilainen voi ehkä auttaa latauksen nopeuttamisessa sekä varmistaa järjestelyn turvallisuuden. Harvaa taloa ja sen ulkopistokkeita on alun perin suunniteltu siihen, että siinä ladataan autoja.

Asko Ali-Marttila