lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Hieno sää houkuttelee laduille ja jäille

 

 

 

 

 

 

 

- Tässä Rasilan valaistulla ladulla olen hiihtänyt tänä talvena enimmäkseen, kertoi vanhan kentän laidalta starttaillut Irma Pellinen.

Imatrallakin hänen tulee tosin joskus käytyä hiihtämässä, muun muassa kylpylän maastossa.

- Ostinpa syksyllä ensilumen latukortinkin. Sitten siellä alkoi olla porukkaa tungokseksi asti. Varmaan tämän koronatilanteen takiakin.

Imatralla käynnit ovatkin viime aikoina jääneet, mutta Ollinmajalle päin hänen tekisi mieli hiihdellä.

- Tykkään kovasti hiihtämisestä kuntoilumielessä. Nyt on taas jo kolmas päivä perättäin, kertoi Pellinen maanantaina.

 

 - Ihan vesisadepäivät jäivät väliin, mutta muuten olen hiihtänyt koko talven.

- Jääladuillekin olisi kiva päästä vaihtelun vuoksi, mutta ne ovat nyt kelien takia ollut poissa pelistä.

Kerralla Pellisen tulee vedettyä siinä kuusitoista, yli kymmenen kilometriä kuitenkin.

- En niin tarkkaa ole laskenut, mutta toista sataa kilometriä on tänäkin talvena varmaan kilometrejä tullut kaikkiaan.

- Olen sellainen yksin hiihtelijä. Tykkään, että ei ladulla haastella, vaan lörpötellään sitten jossain muualla. Päivää sanotaan ja moikkaillaan.

- Tässä valaistulla Rasilan ladulla on kyllä aika hyvin vaihtoehtoja, kuinka pitkälti haluaa kerrallaan hiihtää, kehuu Pellinen. Ja voihan aina vetää lenkin useampaan kertaan.

Myöskin mäkiä on sopivasti, tosin uuden kentän päässä löytyy kovempaa osuutta.

- En välttämättä aina laskeudukaan uudelle kentälle saakka, koska siellä on aika jyrkkä nousu lähteä takaisinpäin tulemaan. Ja kun siellä on niitä koululaisiakin.

Irma Pellinen ei ole Ruokolahdella havainnut juurikaan ilkivaltaa, asiatonta kulkemista ja latujen särkemistä.

 

- Kunnan ylläpitäminä ajetaan Rasilan valaistu latu, viisi kilometriä kaikkiaan taitaa olla, mikä on jatkuvan kunnossapidon latu. Sitten on ainakin Salosaaressa Vaittilan latu ja Lääväkorven lenkkikin ajetaan, luettelee kunnan kunnossapitoinsinööri Antti Suvanto.

Lisäksi on paljon muita latuja on kyläyhdistysten ylläpitäminä.

Latujen ylläpidossa Ruokolahden kunta on tehnyt yhteistyössä Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu Oy:n eli KIPA:n kanssa. Näin pidetään yllä osittain Imatran puolella oleva Huhtasenkylä-Laurila valaistu latu.

- Lohelaan asti Puntalan aseman kautta vienyttä latua ei sen sijaan ole imatralaisilla valitettavasti tänä talvena ollut resursseja ylläpitää enää. Siellä harkitaan nyt kai, että jos resursseja kaupungilta vielä ylettyy, niin voidaan alkaa jälleen ajaa Lohelaan saakka. Neuvottelemme ainakin ensi talven osalta kuinka tämäkin asia saataisiin jatkossa kuntoon, toteaa Suvanto.

Normaalitilanteeseen verrattuna puute on myös se, että ns. sähkölinja latua ei tänä talvena ole voitu ylläpitää sähkölinjaremontin vuoksi.

- Ensi talveksi toivottavasti Saarlammin tien varressa oleva, työmaan alle jäänyt latu saadaan hiihdettävään kuntoon.

- Meiltä on toivottu jäälatuja ja kävelyreittejä, mutta työturvallisuuslain vaatimukset tulevat vastaan. Näissä oloissa ei ole voitu mennä jäille, kertoo Suvanto.

- Iso työkelkka ja latuhöylä -yhdistelmä vaatii 15-20 senttiä täyttä teräsjäätä koko reitin matkalta. Ja sitä ei nyt vaan ole.

Juuri nyt jäällä onkin vettä niin paljon, ettei latuja kannata senkään takia tehdä. Mutta luvassa on enemmän pakkasta.

- Saa nähdä jos jää paksuuntuu, niin voi olla että vielä tänäkin talvena saadaan jäälatuja.

Antti Suvanto ihmetteleekin sitä, että yksityiset ovat jäälatuja pystyneet pitämään auki.

- Hiihdettävää riittää maastoladuillakin.

 

- Luistelujäiden osalta Rasilan kaukalon avojää on ollut luisteltavissa koko talven, muutamia välillä olleita ”märkiä päiviä” lukuun ottamatta. Tällä hetkellä se on taas kunnossa. Myös kaukaloita on pitäjillä kyläyhdistysten hoidossa.

- Huuhtasenkylällä ja Oritlammella ovat kyläjäät nähdäkseni OK-kunnossa, Vaittilassa samoin jää on ihan hyvää. Netissä oleva Ruokolahtiopas on ajan tasalla latujen suhteen, mistä löytyy sen hetkiset tilannetiedot, sanoo Suvanto.

 

Jukka Ahonen

 

Lisätietoa: Ruokolahtioppaasta:

https://www.ruokolahtiopas.fi/ladut/