lauantai 18. syyskuuta 2021

.

Perussuomalaisilla ja keskustalla toistaiseksi eniten ehdokkaita

Perussuomalaisilla ja Keskustalla on tähän mennessä koossa liki parinkymmenen ehdokkaan listat kuntavaaleihin. Perussuomalaiset lähes tuplasivat ehdokasmääränsä vuoden 2017 vaaleista. Melkein kaikista puolueista viesti on, että ehdokkaitten saaminen on sujunut aiempaa nihkeämmin. Vaalien siirtoa sen sijaan yleisesti pidetään tervetulleena, koska se antaa lisäaikaa myös ehdokashankintaan.


Keskusta
- Aloitimme ehdokkaiden hakemisen jo viime kesänä. Aluksi tuntui vaikealta saada ehdokkaita, kertoo Keskustan Ruokolahden kunnallisjärjestö ry puheenjohtaja Mirja Henttonen.
- Mutta nyt keväällä ehdokkaita tuli jo hyvin. Nyt kun ehdokkaiden hakuaika jatkuu, uskon että saamme vielä uusia ehdokkaita. Meillä on nyt 19, ja tavoite on edelleen 25 ehdokasta.
Nykyisistä keskustan valtuutetuista eivät ehdolle asettuneet enää 2. varapuheenjohtaja Kristiina Helminen eikä Erkki Luukkonen.
Ehdokkaat:
Elena Bryzgalova työturvallisuuspäällikkö, Mirja Henttonen            palvelusihteeri, eläkeläinen, Joni Homanen asiakkuuspäällikkö, Vuokko Kasanen (sit) eläkeläinen, Päivi Kosunen ratkaisuasiantuntija, Konsta Lappalainen AMK-opiskelija, taksinkuljettaja, Anni Lifländer myyntipäällikkö, Mika Luukkonen yrittäjä, Hilma-Liina  Luumi peruskoulun lehtori, Jarmo Mäntykangas tietokirjailija, eläkeläinen, Aila Närvänen maanviljelijä, Taina Paananen sosiaalityöntekijä, sosionomi YAMK, Tomi Raijas yrittäjä, Petri Ronkonen autonkuljettaja, Esko Tella maatalousyrittäjä, Miikka Vento (sit) nuohooja, yrittäjä, Simo Vento yrittäjä eläkkeellä, Heli Virtanen (sit) yrittäjä, Anni Väänänen yrittäjä, hieroja.

Perussuomalaiset
- Meillä ehdokkaiden hankintatyö alkoi helmikuussa 2020, ja viimeiset ehdokkaat otettiin viikolla 9 tänä vuonna 2021, kertoo Viljo Rautio perussuomalaisista.
- Työtä teetti, mutta tulos palkitsee. Edellisissä vaaleissa 2017 meillä oli 10 ehdokasta, ja nyt tehtiin 20 sopimusta, joista kaksi perui henkilökohtaisista syistä. Siis nyt on meillä 18 valtuustopaikan tavoittelijaa.
- Tottakai ovet ovat auki uusille ehdokkaille meilläkin. Vaikkakin jatkoaika on tarkoitettu ja annettu kilpailijoille, joiden ehdokasasettelu ei onnistunut odotetusti, Rautio aprikoi.
Ehdokkaat:
Harri Ahonen yrittäjä, taksiautoilija, Pinja Aroalho (sit.) henkilökohtainen avustaja, äiti, Torsti Hallikainen yrittäjä-eläkeläinen, Ari Javanainen DJ, omaishoitaja, Matti Kalpio veturinkuljettaja-eläkeläinen, Kari Kattainen kone- ja tuotantotekniikan insinööri (AMK), Henri Lignell yrittäjä, Erkki Ollikainen eläkeläinen, Toni Ovaska (sit.) autonkuljettaja, Ville Rautio kauppateknikko, eläkeläinen, Hanne Rinkinen, Anja Ruotsalainen perushoitaja, perhehoitaja, Asko Siitonen kiinteistötyöntekijä, ukko, Jarmo Sikiö (sit.) turvallisuusvalvoja, Iv-työntekijä, Heikki Sinkkonen, Sanni Tolvanen, yhteiskuntatieteiden maisteri sosiaalityöntekijä, Mika Tuomela puuseppä, Raikko Törönen tradenomi.

Kristillisdemokraatit
- Vaaliajankohdan siirto myöhemmäksi on terveysturvallisuuden puolesta hyvä asia ja samalla on vielä mahdollista täydentää ehdokaslistaa, kommentoi KD:n varapuheenjohtaja Jorma Hanhisalo.
- Toiveissa olisi saada nuorempia kantamaan vastuuta kunnan asioista, sillä tulevaisuus on heillä.
- Haasteellista on ollut saada varsinkin miesehdokkaita mukaan, Hanhisalo kertoo.
Ehdokkaat:
Piia Frosti pappi, Sirpa Frosti-Nenonen lastenohjaaja, Heini Hänninen sekä Eini Sulander luokanopettaja eläkeläinen. Kaikki kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat listalla sitoutumattomina. Valtuutettu Jorma Hanhisalo ei asetu ehdolle näissä vaaleissa.

SDP Ruokolahti/Ruokolahden sosialidemokraatit ry.
- Vaalien siirtäminen vaikutti meillä siihen, että osa otti lisäaikaa omasta ehdokkuudesta päättämiseen ja-tai siitä ilmoittamiseen - eli lisää ehdokkaita julkaistaan myöhemmin, kertoo Ruokolahden sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja Jenna Vertanen.
Sosialidemokraattisista ehdokkaista ovat tähän mennessä antaneet luvan nimensä julkaisuun:
Ruokolahden sosialidemokraatit ry.: Juhani Liimatta lehtori, eläkeläinen, Vesa Kokkonen, Heidi Kyyrö, Anu Rummukainen ja Jenna Vertanen sosionomi (YAMK), lähihoitaja.
SDP Ruokolahti: Esko Ijäs lossinkuljettaja sekä Sirpa Immonen puutarhatyöntekijä

Kokoomus
Kokoomuksen tilanne ehdokkaitten suhteen on jopa parempi kuin 2017 vaaleissa.
- Silloin ehdokkaita oli listalla kuusi, vaalipäällikkö Ari Kostiainen kertoo.
- Töitä on kuitenkin tehty ehdokashankinnassa. Aika on haasteellinen tässä suhteessa, pandemiatilanne on selkeästi vaikuttanut myös ihmisten haluun lähteä mukaan kuntapolitiikkaan.
- Tottakai me jatkamme ehdokkaitten hankintaa vielä niin kauan kuin se on mahdollista. Tavoite on saada Ruokolahden valtuustoon vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka asettavat kuntalaisten edun etusijalle, sanoo Kostiainen.
Ehdokkaat:
Pekka Kaski yrittäjä, Annika Korhonen erä ja luonto-opas, Ari Kostiainen yrittäjä, Timo Kärki professori, Toivo Launiainen opettaja eläkkeellä, Jari Niiranen yrittäjä, Leena Tahvanainen ammattiopettaja eläkkeellä, Saara Tella lähihoitaja, sh-opiskelija

Vihreät
Myös vihreillä on tällä hetkellä yksi ehdokas Ruokolahden kunnanvaltuustoon. Hän on terveydenhoitaja, tiimivastaava Sonja Kähäri.

 

Jukka Ahonen