tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Äitsaaren maisematie houkutteleva vaihtoehto Saimaan Saaristoreitille

Tulevasta kesästä odotetaan kaikkien aikojen kotimaista matkailukesää. Ruokolahdella kotimaan matkailu näkyy ainakin jatkuvana polkupyöräilijöiden virtana.
Kansainvälinen Saimaa Cycle Tour täyttää tiet 9.7. ja uudistettu Saimaan Saaristoreitti pitkin kesää.


Viime vuonna toteutettujen asiakaskyselyiden pohjalta nousi esiin, että osa pyöräilijöistä koki Saimaan Saaristoreitin Puumalantien osuuden liikenteellisesti liian vilkkaaksi. Ruokolahdella otettiin asiasta koppi ja tulevana kesänä Puumalantien käytölle tulee olemaan vaihtoehtona Äitsaaren maisematie. Sitä kautta Ruokolahden keskustaajamasta voi ajaa Utulaan vähemmän liikennöityjä teitä.  
Reittivaihtoehdon laittoi viime vuonna alulle kunnanjohtaja Tuomo Sallinen. Hän piti tärkeänä, että saaristoreitti-nimisellä reitillä ajetaan oikeasti mahdollisimman paljon myös saaristomaisemissa – ja sitä Äitsaari tarjoaa.
Äitsaaren Karoniemeen rakennetaan kunnan toimesta laituri, josta tulee säännöllinen venekuljetus Utulan Metelniemeen. Utulan Lautturi -nimisen yrityksen toimintaa pyörittävät Olli ja Lotta Tiilikainen. Heillä on venekuljetukseen varattuna vakaa moottorivene, jonka edessä työnnetään pientä lauttaa. Polkupyörät kuljetetaan lautalla ja polkupyöräilijät saavat istua veneessä. Kerralla mukaan mahtuu kolme henkeä. Venekuljetukset aloitetaan 21.5. ja ne jatkuvat koko kesän. Noin puolentoista kilometrin venematka kestää kymmenkunta minuuttia ja vuoroja on siten noin kaksi tunnissa kumpaankin suuntaan.
Äitsaaren reittivaihtoehto on pyöräilijän kannalta ihanteellinen – tie tarjoaa hyväkuntoisen asfaltin ja kauniita maisemia, mutta vain pienehkön liikennemäärän. Olli Tiilikainen on varautunut siihen, että veneyhteyttä käyttävät myös muut kuin Saimaan Saaristoreittiä kulkevat pyöräilijät.
- Esimerkiksi niin sanottu Jaakon lenkki Rasilasta Äitsaaren kautta Utulaan ja sieltä Syyspohjan kautta takaisin Rasilaan on sellainen reitti, jonka ajajia viemme veneellä mielellämme, sanoo Lotta Tiilikainen.

Äitsaaren maisematien varteen on Äitsaaren Kylät ry:n toimesta rakentumassa ensi kesänä myös niin sanottu Elämysten taidetie, jonka varrelle sekä paikalliset että vapaa-ajan asukkaat tuottavat erilaisia, ohikulkijoita sykähdyttäviä sisältöjä. Tie on saanut inspiraationsa Jäppilänniemen taidetiestä. Tien puuhanaisena toimiva Riitta Moilanen kertoo, että ainakin Terävälän mutkaan tehdyt taideteokset ovat jo valmiina. Lisää teoksia on tulossa ja halukkaita tekijöitä projektiin otetaan mukaan pitkin kevättä ja kesää.

 

Asko Ali-Marttila