keskiviikko 17. elokuuta 2022

.

Tarina elää - Leijonapäivä Ruokolahdella

Koronarajoitusten helpottaessa torin alueella voidaan vähitellen alkaa järjestää tapahtumia ja pieniä yleisötilaisuuksia.
Tämän viikon perjantaiksi suunniteltu ohjelmallisen torin avaus onnistuu, tosin vielä rajoitusten puitteissa.
Suurta yleisöä samaan aikaan ei vielä sallita. Siksi päivän erilaiset tapahtumat on ripoteltu pitkin torin aukioloaikaa.

Saattaa olla, että kylällä näkyy päivän aikana myös leijonia.


Leijonapäivä on nuorisotoimen ja koulun tänä vuonna alulle laittama perinne. Leijonateemaa käsitellään koulussa ja päiväkodissa laajasti. Paikalliset urheiluseurat ja yhdistykset järjestävät koululaisille tapahtumarasteja pitkin päivää koulun ja urheilukentän alueella. Nämä aktiviteetit toteutetaan tänä vuonna vain koulun ja päiväkodin sisäisenä toimintana.
Leijonapäivän torilla tapahtuu paljon: va kunnanjohtaja Matias Hilden on tavattavissa ja leijonan vuonna 1992 nähneitä ruokolahtelaisia haastatellaan. Nähtävänä on myös aikanaan leijonan metsästyksessä käytetty nukutusnuoli. Lisäksi ohjelmassa on nuorten yrittäjien liikeideakilpailun palkintojenjako sekä liikunnallista ohjelmaa.
Järjestäjät huomauttavat, että torin seudulla saattaa olla liikkeellä erilaisia leijonaa muistuttavia hahmoja. Kaikki ovat kuulemma ystävällisiä.
Nähtävänä myös aikanaan leijonan metsästyksessä käytetty nukutusnuoli tarinoineen, nuorten yrittäjien liikeideakilpailun palkintojenjako sekä liikunnallista ohjelmaa.
Lisäksi järjestäjät huomauttavat, että torin seudulla saattaa olla liikkeellä erilaisia leijonaa muistuttavia hahmoja. Kaikki ovat kuulemma ystävällisiä.
Kylällä Leijonapäivä näkyy myös niin, että Rasilan alueen yrityksissä ja liikkeissä on “leijonatarjouksia” ja ”leijonatuotteita” tarjolla tavallistakin enemmän. Lisäksi kirkonmäellä sekä museo että Ruokolahti-talo ovat avoinna iltapäivän aikana.
Ohjelmalliset torit jatkuvat pitkin kesää. Kesäkuun ensimmäisenä perjantaina esiintymään on tulossa nuoria iskelmälaulajia.
Ruokolahdella koettiin vuonna 1992 kummia, kun Ruokolahden metsässä oli nähty leijona.
Havainnon oli tehnyt tiistaina 23. kesäkuuta 1992 silloisen Enso-Gutzeitin hankintaesimies Martti Auvinen. Leijonasta teki muutama päivä myöhemmin havainnon myös Imatran Immolan varuskunnan maastossa vartiovuorossa ollut varusmies. Leijonasta liikkuu monia mielipiteitä, mutta varmaa on, että siitä Ruokolahti muistetaan. Eläimestä ei saatu koko kesän -92 aikana ainuttakaan valokuvaa, eikä leijonaa koskaan löydetty. Mutta tarina jäi.

Ruokolahden kunnan nuorisotoimi järjesti syksyllä 2020 yhteistyössä Nuorten Akatemian ja Nuorisovaltuustojen liiton kanssa kunnan nuorille ”osallisuuden ja elinvoiman vahvistaminen kunnassa” työpajakokonaisuuden. Työpajoista saatiin nuorilta hyviä näkemyksiä kunnan kehittämisen ja elinvoimaisuuden parantamiseksi, asioita joita nuoret itse toivovat kuntaamme. Nuorten näkemyksiä eteenpäin viemme me, aikuiset, niin kunnan työntekijät, kunnassa toimivat tahot kuin kuntalaiset.
Kunnan hyvinvointisuunnitelmaan vuodelle 2021 on nostettu nuorten ideaan pohjautuva Leijonapäivä-tapahtuma. Leijonapäivä on tänä vuonna 28.5.2021. Tapahtumaa koordinoi Ruokolahden kunnan puolelta nuoriso-ohjaajana toimiva Elisa Kivinen ja hyvinvointiluotsi Jesse Kotiranta.
Leijonapäivään osallistuvat laaja-alaisesti myös muut tahot, useat yhdistykset ja yritykset. Leijonapäivää vietetään pääasiassa torin ja koulun alueilla, koronatilanteen rajoituksiin sopeutuen. Leijonapäivän ohjelmaa on koulussa, päiväkodissa, koulun ympäristössä, torilla ja koko Rasilan alueella.

Ole Rohkea kuin leijona, ole oma itsesi!

 

Asko Ali-Marttila