lauantai 16. lokakuuta 2021

.

Kesäheili opastaa ja kannustaa kirjojen pariin

Tämän vuoden Ruokolahden Kesäheiliksi valittu Marjo Tynninen aloittaa työnsä lasten ja turistien parissa heinäkuun alussa.

 

Ruokolahdella aloitettiin viime kesänä käytäntö, joka on tuttu isommista turistikaupungeista, joissa on kesäisin erilaisia kaupunkioppaita. Kylän raiteilla kulki kesäheili, joka luki lapsille sekä vanhuksille ja teki muun muassa runopolun torin viereen.
Ruokolahdella kesäheilin päätehtävä on kannustaa oman kylän väkeä ja vapaa-ajanasukkaitakin lukemisen pariin. Tarvittaessa kesäheili voi toimia myös oppaana turistin kohdatessaan.
Ruokolahden kesäheili liikkuu kylällä polkupyörällä. Hänet voi tavoittaa kirjaston edustalta, kahvilan terassilta tai uimarannalta. Heili toimii yhteistyössä kirjaston kanssa ja hänellä on karttojen ja oppaiden lisäksi usein kirjoja mukanaan.
Heili kannustaa kaikkia lukemisen pariin. Heili saattaa käydä päiväkodin lähellä metsikössä lukemassa lapsille, palvelukodin nurmikolla hän saattaa lukea vanhemmalle väelle ja kirjaston nurmikolla tai kylän uimarannoilla perheille.
Tämän kesän heiliksi valittiin 15-vuotias Marjo Tynninen. Marjo vakuuttaa, että hänelle ei tuota vaikeuksia ottaa kontaktia tuntemattomiinkaan ihmisiin. Hän nauttii itsenäisestä tekemisestä ja siitä, että tässä työssä saa pitkälti olla oma pomonsa.
Marjo on yrittäjäperheestä, ja sitä kautta hänelle on tuttua itsenäinen tekeminen. Kevään aikana koulun yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjien yhteistyönä järjestettiin liikeideakilpailu, jossa Marjo voitti kaksikin palkintoa, myös pääpalkinnon. Marjon Herkkupelle-niminen idea katsottiin Ruokolahden yrittäjien palkintoraadin mielestä kirkkaasti parhaaksi liikeideaksi.
Palkinnon Marjolle luovuttanut Tehdasvalo Oy:n toimitusjohtaja Harri Koivumäki toivoi puheessaan kovasti, että Marjo oikeasti myös toteuttaa ideansa. Herkkupelle-idea kun oli mietitty Marjon toimesta niin pitkälle, että siinä oli jo oikeasti eväitä liiketoiminnan aloittamiseen. Kesäheilinä Marjo pääsee ikään kuin hieman testaamaan ideaansa, sillä molemmilta hahmoilta – niin kesäheililtä kuin herkkupelleltäkin – vaaditaan reipasta ja sosiaalista otetta niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa.
Työllisyyskoordinaattorin tehtäviä Ruokolahden kunnassa sijaisena hoitava Olli Seppänen kertoo, että kesäheilin tarkka työnkuva muotoutuu vielä kesän aikana osin Marjon oman kiinnostuksenkin mukaan. Mikäli koronasuositukset helpottuvat, saattaa heili sadepäivinä lukea lapsille satuja myös kirjaston sisällä. Lisäksi kesäheiliä voi tilata erilaisille lukukeikoille Rasilan alueella.
Kesätyöntekijöiden hakemuksia käsitellyt Seppänen kertoo, että tänä kesänä kuntaan palkattiin kaikkiaan kymmenen kesätyöntekijää. Heille on löytynyt tehtäviä kirjastosta, museolta, nuorisotyön ja varhaiskasvatuksen parista sekä puhdistus- ja ulkoaluetehtävistä.
Jos haluat kesäheilin satuja lukemaan tai vierailemaan esimerkiksi syntymäpäiväjuhlille, soita  044 449 1213, Olli Seppänen. Kesäheilin toimikausi on tänä kesänä 5.7.-30.7.

Asko Ali-Marttila