keskiviikko 17. elokuuta 2022

.

Utula-Äitsaari yhteyden syntyä juhlistettiin


- Näin ne aikanaan liikkumisen vuoksi vesien varsille rakentuneiden kylien vesiyhteydet alkavat taas palaamaan, tekevät ikään kuin toisen tulemisen, totesi va kunnanjohtaja Matias Hilden Äitsaarella pidetyssä pienimuotoisessa Utulan lautturin reitin avajaistilaisuudessa.

 

Hildenin kommentissa oli ehkä vähän huumoria, mutta myös totta toinen puoli. Uusi säännöllinen veneyhteys mahdollistaa kevyen liikenteen käyttäjille paljon.
Utulan ja Äitsaaren välillä ajaa tänä kesänä säännöllisesti Utulan Lautturin venekuljetus, joka on tarkoitettu etupäässä pyöräilijöille, mutta vie yli myös jalankulkijoita. Kuljetuslaitteisto koostuu moottoriveneestä ja sen eteen rakennetusta lautasta. Mukaan otetaan kerralla kolme matkustajaa.
Lautan rakentaneen Olli Tiilikaisen mukaan lautta kantaa tarvittaessa jopa 8 polkupyörää, jolloin esimerkiksi pyöräilijäryhmän kuljetus sujuu näppärästi. Ensin viedään porukan pyörät lautalla. Sen jälkeen sitten ajetaan nopeassa tahdissa pyöräilijät pelkällä veneellä.
Reitin varsinainen lautturi Lotta Tiilikainen päätti koulunsa lauantaina 5. päivä kesäkuuta ja ilman sen pidempiä lomia alkoi hänellä välittömästi kesätyöt veneen ohjaimissa. Venekuljetuksia on hoidettu jo toukokuun lopulta jonkin verran, mutta ohjaimissa on tähän asti ollut pääasiassa Lotan isä Olli.
Aiemmin maakuntajohtajana toiminut Matti Viialainen tuli avajaistilaisuuteen veneellä Utulasta yhdessä va kunnanjohtaja Matias Hildenin ja Utulan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Jari Raution kanssa.
- Utulan lautta yhdistää kaksi merkittävää kylää ja tuo lisää liikkumismahdollisuuksia koko Saimaalle. Monipuolinen Saimaa voi tulevaisuudessa olla Helsingin herroille ihan Leviin ja Lappiin rinnastettavissa oleva matkustuskohde, visioi Viialainen.
Hän kertoi, että Puumalan onnistumisen yksi avaintekijä on ollut Matias Hildenin aktiivinen ote asiassa. Hilden itse puhui siitä, että isompien matkailuhankkeiden takana on aina monta vaikuttajaa.
- Tarvitaan kuntaa ja tarvitaan yrityksiä, mutta tarvitaan myös kyläyhdistyksiä ja seudun ihmisten myötämielistä suhtautumista hankkeille. Kun kaikki tekevät oman osansa, asiat onnistuvat. Täällä Äitsaarella reitin kehittämistä on ollut helppoa viedä eteenpäin, kun saimme hyvän yrittäjän innostumaan asiasta ja lisäksi naapureiden ja koko kylän asenne on ollut hankkeelle myötämielinen.
Ensimmäisiä merkkejä siitä, että uusi säännöllinen veneyhteys elävöittää myös seudun liiketoimintaa, on jo Äitsaarella nähtävissä. Avajaispäivänä sunnuntainakin paikalle tulleiden oli mahdollista valita lounaspaikka jopa kahden eri ravintolan väliltä. Maatilamatkailu Hertta Savilahdessa ja Onnelan Lammastila Karoniemessa tarjoavat molemmat nykyisin kesäviikonloppuisin lounaita. Myös ”Äitsaaren elämysten taidetie” -hanke etenee. Ensimmäiset eläimet ovat ilmestyneet tienlaitaan Pitkäniementien risteyksessä ja Ellin runolava ”avaa ovensa” Karoniementiellä aivan näinä päivinä.
Lautan varaukset: www.utulanlautturi.fi

Asko Ali-Marttila