tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Lahja Havansi esittelee elämänkertansa Tiistai-tarinoissa ensi viikolla

Lahja Havansi syntyi Ruokolahdella Suur-Käringin rannalla seitsenlapsiseen perheeseen. Äidin sairastuminen vei Lahjan asumaan Ruokolahden lastenkotiin, josta hän pääsi parin vuoden kuluttua lapsettoman pariskunnan sijaistyttäreksi Jäppisenmäelle.

Lahja päätyi oppikoulun kautta sairaanhoitoalalle ja sen myötä töihin ympäri Suomea. Pari vuotta sitten suuri selkäoperaatio pisti Lahjan miettimään elämäänsä ja ajatus kirjan kirjoittamisesta heräsi.

 


- Halusin myös nostaa hoitotyön imagoa, kertoo Lahja. Korona-aikana olikin sitten hyvä kirjoittaa kirjaa, joka sai nimekseen Hoitsuna halki Suomen.
- Kirja kertoo elämäntarinani 4-vuotiaasta lastenkotilapsesta 75-vuotiaaksi selkäleikkauspotilaaksi, kertoo Lahja.

Keravalla asuva Lahja Havansi viettää usein aikaa myös Ruokolahdella.
- Näin korona-aikana tämä Ruokolahden kakkoskoti on ollut pelastus, kertoo Lahja.
Hän peri sijaisvanhempiensa tilan 2000-luvulla.
- Silloin tämä oli huonossa kunnossa. Onneksi vävyni, vanhimman tyttären mies on kätevä käsistään ja hän remontoi täällä.
Korona-aikaan Lahja on kierrellyt miehensä kanssa Ruokolahden eri nähtävyyksiä.
- Täällä on hienoja paikkoja, kuten Huuhan hiekkaranta ja Kummakivi. Suosikkipaikkojani on myös synnyinseutuni, Suur-Kärinkijärven ympäristö.

Tavallisesti Lahja Havansi viettää aikaa Ruokolahdella kahden puolisonsa kanssa, mutta juhannukseksi talo saadaan täyteen elämää.
- Meitä on juhannuksena täällä yhteensä 18 henkeä, osa lapsia.
Havansilla on itsellään kolme aikuista tytärtä ja seitsemän lastenlasta. Puolisollakin on lapsenlapsia neljä.
- Juhannuksena lapset pelaavat pelejä ulkona tai sisällä ja aikuiset tekevät rosvopaistia, kertoo Lahja Havansi juhannussuunnitelmista.

Sekä Lahja Havansi että puolisonsa Elias Havansi olivat kotikunnassaan Keravalla kunnallisvaaliehdokkaina, päästen myös läpi.
- Tästä alkaa jo kolmas valtuustokauteni, kertoo Lahja.
- Olen hoitotyön puolestapuhuja Perussuomalaisten riveissä. Kun jäin eläkkeelle, mietin mitä mielekästä ja merkittävää voisin tehdä, siksi päädyin mukaan kunnallispolitiikkaan.

Hoitsuna halki Suomen ei ole Lahja Havansin ensimmäinen teos.
- Olen kirjoittanut aikaisemmin pari hoitoalan tietokirjaa. kertoo Havansi.

Lahja Havansi on ensi tiistaina, 29.6. kello 14 Ruokolahti-talolla Tiistai-tarinoissa kertomassa lastenkotielämästä ja esittelemässä samalla kirjaansa. Kirjaa voi ostaa tilaisuuden aikana Ruokolahti-talolta, kirjakaupoista tai lainata kirjastoista.
- Hoitsuna halki Suomen löytyy nyt myös äänikirjana, vinkkaa Lahja Havansi.

Sanna Äikää