tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Outi Räikkösestä Ruokolahden Eukko numero 25

Eukon käädyt seuraavaksi kahdeksi vuodeksi saa kaulalleen Lassilassa asuva Outi Räikkönen. Räikkönen  on käsityöyrittäjä, joka asuu lapsuudenkodissaan rajan tuntumassa.
Räikkönen on aikaisemmin toiminut yrittäjänä Räpsyn taksi -nimellä. Yrityskuvaan kuului myös luontoon liittyvien retkien vetäminen. Räikkösen taksissa oli mahdollisuus laulaa karaokea ja Outi Räikkönen on itsekin lauluihmisiä.


Räikkönen oli myös mukana Tuntematon Eukko - näytelmässä, jota ruokolahtelaisista naisista koostuva harrastajaporukka esitti täysille saleille kymmenkunta vuotta sitten. Ensi kesänä on luvassa päivitetty versio näytelmästä, jonka tapahtumat sijoittuvat Ruokolahdelle.

Tuore Ruokolahden eukko on puuhakas ihminen. Muutama vuosi sitten Räikkönen suoritti muinaistekniikoiden artesaanin tutkinnon. Muutenkin vanhat työtavat kiinnostavat. Räikköseltä sujuvat niin kintaiden neulominen kuin nahkan parkitseminenkin. Myös puu ja luu taipuvat taitavissa käsissä erilaisiksi esineiksi.

Räikkönen osallistuu mielellään paikallisiin tapahtumiin esittelemällä ja myymällä omia tuotteitaan. Myyntipöydältä löytyy kasviväreillä värjättyjä lankoja, kinnastekniikalla valmistettuja kintaita ja sukkia sekä luisia kinnasneuloja.

Outi Räikkönen on valinnastaan otettu ja valmis paneutumaan Eukon tehtävään.
- Olen niin perin juurin ruokolahtelainen ja juuristani ylpeä, että Eukon tehtävän otin mielelläni vastaan, kertoo Räikkönen.

Päivätyönsä ohella Outi Räikkönen toimii myös 92-vuotiaan isänsä omaishoitajana, joten tekemistä riittää.
- Minulla on myös kaksi lastenlasta, joiden kanssa touhuilen, kertoo tuore eukko.
Kotitilalla Lassilassa riittää myös puuhaa.
- Kokeilen viljellä erilaisia lajeja, esimerkiksi pellavaa ja morsinkoa. Morsinko eli värimorsinko on kasvi, josta saa sinistä väriainetta lankojen värjäykseen., kertoo Räikkönen.
- Ehkä ensi keväänä laitan ruistakin kasvamaan, jotta saadaan uutispuuron tarpeet suoraan eukon pellosta, suunnittelee Outi Räikkönen.