tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Yhteistyöllä vanhemman väen parhaaksi

Vanhusneuvostolle saa esittää ideoita kunnan vanhusten aseman parantamiseksi.

Ruokolahdella toimiva vanhusneuvosto kokoontui vanhustenviikon alla pitkästä aikaa kasvokkain.
Neuvostoon kuuluu edustajia eri yhdistyksistä, kunnasta ja seurakunnasta. Neuvoston tarkoitus on toimia kootusti vanhusten asialla; varmistaa, että vanhusnäkökulma tulee otetuksi huomioon kunnan päätöksenteossa ja muutenkin. Lisäksi neuvosto edistää aktiivisesti muun muassa erilaisten ikääntyville tarkoitettujen hankkeiden toteutumista.Meneillään olevan vanhustenviikon teemana on luonto. Leila Pyykkö Ruokolahden Kristillisistä eläkeläisistä haluaa korostaa, että luonto todella antaa voimaa. Leila sanoo, että meillä Ruokolahdella luonto on lähellä jokaista. Jo sillä, että ikkunasta voi katsella luontoa, on oma merkityksensä.
- Kun avaat ikkunan, laita pää pihalle ja nuuskaise ulkoilmaa, kehottaa Leila.
- Vaikka istut sisällä, voit ehkä katsoa ja seurata, miten orava liikkuu pihan puissa. Luonto antaa voimaa kaikkien eri aistien kautta. Kun pääset ulos, katso, haista, kuuntele, maista ja tunnustele.

Vanhusneuvostossa seurakuntaa edustava Riitta Luume toivoo, että vanhemman väen omaiset, ystävät ja tutut huomaisivat vanhusten tarpeen päästä ulos ja luontoon.
-Vapaaehtoisten ulkoiluttajien tarve on suuri. Lisäksi tarvitaan käytännön järjestelyä sellaiseksi, että liikkuminen onnistuu. Talvella tarvitaan liukunastoja, syksylläkin sopiva vaatetus.
Ikäihmisten hyvää elämää tuetaan tällä hetkellä esimerkiksi ”Ikäystävällinen Etelä-Karjala” -hankkeen kautta. Helmikuussa tullaan järjestämään ikäihmisten vaikuttamispäivä, jonka sisältöä kasataan nyt kaikkien eri tahojen kesken. Vanhusneuvosto pohtii päivään sisältöjä, mutta toivoo sitä, että ehdotuksia ja ideoita saadaan myös suoraan vanhuksilta tai heidän omaisiltaan. Vanhusneuvoston sihteeri Marketta Paananen kerää vinkkejä yhteen, mutta korostaa, että neuvoston jäsenistä keneen vaan voi olla yhteydessä, jos haluaa esittää uusia ideoita vaikuttamispäivään tai vanhusten aseman ja elämän parantamiseksi.

Kunnanhallituksen edustajana vanhusneuvostossa toimiva Vesa Kokkonen toi kokouksen yhteydessä esiin, että Savitaipaleella on äskettäin laitettu käytäntöön yksi vanhusten liikkumista helpottava uusi idea. Siellä maalattiin kirkonkylän katuihin vanhuksille omia, näkyviä väyliä.
- Värien käyttö sekä kotona että liikenneväylien parissa voi auttaa vanhuksia havaitsemaan asioita helpommalla, sanoo Kokkonen ja toivoo, että Ruokolahdellakin pohditaan, olisiko vastaaville innovaatioille tarvetta.

Juhani Liimatta Ruokolahden Eläkkeensaajien yhdistyksestä toivoo, että kun erilaisia ideoita vanhusten parhaaksi mietitään, otettaisiin huomioon myös eri ikäluokkien mahdollinen yhteen saattaminen, nuorten ja vanhusten välinen yhteistyö, ja jopa lasten ja vanhusten välinen yhteistyö.