keskiviikko 30. marraskuuta 2022

.

Perhekahviloihin kaivataan kävijöitä

MLL ja seurakunta pyörittävät taas kahviloita Kompassissa. Kahviloissa on toistaiseksi ollut hiljaista. Tapahtumapuolella virkenee loppuvuodesta, kun Kupperiskeikkaa tekee paluun.

 

Kompassin perjantaiset perhekahvilat pyörähtivät elokuun lopulla käyntiin. Ruokolahden MLL:n ja seurakunnan vuoroviikkoina vetämissä kahviloissa on ollut toistaiseksi hiljaista osallistujien osalta. Tekijätiimissä on ihmetelty ihmisten vähyyttä.
-Mietimme, ovatko ihmiset liimautuneet vielä koteihin koronan vuoksi vai onko kunnassa ylipäätään tietoa siitä, että kahvilat taas pyörivät, pohtii Ruokolahden MLL:n puheenjohtaja Tiina Ikonen.
Yksi selittävä tekijä on Ikosen mukaan perjantaipäivä, jolloin osa vauvaperheistä käy Imatralla muskarissa.
-Ruokolahdellakin muskari on, mutta perheet on ilmeisesti ohjattu Imatralle, koska siellä käy enemmän vauvoja.
Ruokolahden muskari on 0-3-vuotiaille, kun taas Imatran perjantaimuskareissa vauvat musisoivat omassa ryhmässään.

Marraskuun alusta alkaen seurakunta vetäytyy pois perhekahviloiden pitämisestä. Ikosen mukaan kahviloiden jatkosta ei olla vielä ehditty keskustella enempää.
- Oletan, että kahvilat pyörivät jatkossa MLL:n toimesta joka toinen viikko.
MLL on heittänyt palloa kuntalaisten suuntaan kyselemällä muun muassa Facebookissa, onko perjantai hyvä päivä perhekahvilalle vai haluttaisiinko kuntaan esimerkiksi ilta- tai viikonloppuaikaan toimintaa. Marraskuun alusta alkaen yhdistys voi myös päättää, jatkaako kahvila perjantaisin vai kokeillaanko tiistai- tai torstaiaamua.

Ikonen kertoo Kompassin kahvilan toimineen koko korona-ajan. Viikoissa on ollut kuitenkin poikkeavuuksia tarjoilujen suhteen, sillä MLL:n valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan MLL:n vetovastuuviikkoina tarjoiluja ei ole saanut järjestää. Seurakunnan viikoilla tarjoiluja on ollut.
- Nyt olemme palanneet taas normaaliin, eli tarjoiluja saa olla myös MLL:n vetoviikoilla.
Koronan vuoksi kahviloihin ei olla kutsuttu vähään aikaan ulkopuolisia toimijoita. Aiemmin kahviloissa on saattanut käydä esimerkiksi vaate-esittelijöitä.
Muutosta on Ikosen mukaan tapahtunut myös kävijäkunnassa, joka nyt näyttäisi olevan aiempaa nuorempaa. Ikonen arvelee tämän selittyvän sillä, että lapset joudutaan laittamaan päiväkotiin aiempaa nuorempana.
- Ennen oli lapsia sinne eskari-ikään asti. Nyt vanhimmat ovat 3-4-vuotiaita.
Ikonen uskoo, että rahatilanne on vienyt vanhemmat töihin entistä nopeammin.
- Kotihoidontuella ei oikein pärjää. Silloin kun oma esikoiseni oli pieni, oli vielä kotihoidon kuntalisä. Nyt ei ole sitäkään.

MLL:n toiminnassa on koronan vuoksi ollut hiljaiseloa viimeisen 1,5 vuoden aikana. Loppuvuosi tuo tapahtumakentälle toivottua piristystä. Paluun tekee supersuosittu Kupperiskeikkaa-lastentapahtuma.
Ensimmäinen tapahtuma järjestetään lauantaina 11.12. Ruokolahden liikuntahallissa. Tapahtumassa on luvassa monenlaista liikunnallista toimintaa koko perheelle.
Vuonna 2019 Ruokolahden MLL järjesti ensimmäistä kertaa vauvajuhlan, jossa haluttiin huomioida kuntaan sinä vuonna syntyneitä. Viime vuonna juhla jäi väliin koronan vuoksi, mutta tänä vuonna juhla taas järjestetään. Keskiviikkona 17.11. MLL kutsuu juhlaan ruokolahtelaiset perheet, joihin on syntynyt vauva vuonna 2021 tai joihin odotetaan vauvaa syntyväksi tänä vuonna.

Katja Neuvonen