tiistai 7. joulukuuta 2021

.

Kyläkiertueella kuultiin hyviä kehitysideoita

Hauklapin vanhalla kyläkaupalla oli väkeä kuin ennen vanhaan. Kärki-Leaderin kyläkiertue pysähtyi Hauklapissa maanantaina. Kiertueautosta tarjoiltiin kahvia, munkkeja ja hyvää juttuseuraa. Mukana oli koko Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin kärkitrio: Tea Usvasuo, Noora Harju ja Riina Nokelainen, sekä heidän lisäkseen vielä Oiva osallisuus -hankkeen Henna Raikaslehto.

 

Vs. toiminnanjohtaja Tea Usvasuo kertoo olevansa kiertueen antiin varsin tyytyväinen. Hänen mukaansa koko Leader-toiminta perustuu ajatukseen, että asukkaat ovat oman alueensa parhaita asiantuntijoita. 

- Haluamme kuulla, mitä kylille kuuluu ja mitä siellä asioista ajatellaan. Tällä tavoin paikan päälle menemällä sitä tietoa saa. Ihmisiä on ollut hyvin liikkeellä. Utulassakin meitä aamulla jo odotettiin. 

 

Usvasuo kertoo kuulleensa jo nyt paljon kehitysideoita. 

- Kiertue on otettu myönteisesti vastaan ja ihmiset tulevat avoimesti juttelemaan kanssamme. Kylillä on ahkeraa porukkaa ja täällä tehdään edelleen paljon, vaikka se ei aina kirkonkylälle asti näy tai kuulukaan.

 

Usvasuo kertoo, että on ollut mielenkiintoista tavata ihmisiä ja huomauttaa, että melkein kaikilla kylillä asuu myös niitä ihmisiä, jotka eivät kaipaa sinne lisää aktiviteetteja, matkailua tai muutakaan. Heidätkin tulee Usvasuon mukaan huomioida, kun kylien kehittämistä mietitään.

Oiva Osallisuus -hankkeen Henna Raikaslehto on leaderiläisten mukana ja toteaa, että tällainen toiminta lisää myös osallisuutta, varsinkin jos hankkeisiin saadaan innostettua mukaan enemmänkin kuin vain pari ihmistä. Hänen mukaansa aktiivinen tekeminen vaikuttaa nykyisin monessa kylässä olevan vain parin aktiivin harteilla. 

- Jos yhteisö lähtee mukaan laajemmin, syntyy enemmän. Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat sisaruksia ja missä yhteisöllisyys lisääntyy siellä kasvaa myös osallisuus, sanoo Raikaslehto.

 

Kärki-Leaderin autolle kerääntyneet kylän aktiivit Jorma Martikainen ja Mikko Hämäläinen miettivät, mitä tekisivät Puumalan ja Ruokolahden rajalla sijaitsevan vanhan, hienon myllyn kanssa. Kauniilla paikalla sijaitseva myllyrakennus on metsästysseuran toimesta muutama vuosi sitten katettu ja sen säilyminen on siten turvattu pitkäksi aikaa, mutta selvästi miehiä kutkuttaa ajatus siitä, että hieno mylly saataisiin esiin entistä näkyvämmin. Ehkä he hetken asiaa pohdittuaan, palaavat asiassa juttusille vielä Kärki-Leaderinkin kanssa. 

 

Hämäläinen kävi esittelemässä Leaderin toimijoille Hauklapin valtakunnan tason nähtävyyttä, Kummakiveä. Siellä on Hämäläisen mukaan käynyt tänä kesänä matkailijoita entistä enemmän. Kymmenen auton jono oli siellä kesällä ihan tavallista, kertoo Hämäläinen. Martikainen ja Hämäläinen ovat traktoreillaan kunnostelleet tietä kesän aikana pariinkin otteeseen. 

Asko Ali-Marttila