keskiviikko 17. elokuuta 2022

.

E10 monitoimipolku vie Ruokolahdelta jopa Nuorgamiin asti

E10 kaukovaellusreitin Ruokolahden osuuksia on paranneltu ja siltoja rakennettu ojien yli. Reitin varrelta löytyy monia hienoja luontokohteita.

Jaakko Hasu ja Sami Hanhisalo ovat ahkeroineet Ruokolahden ja Rautjärven metsissä aina lumentuloon asti. Vielä lumen tultuakin he jatkoivat E10-polkureitin perkaamista, mutta nyt miehet ovat toki jo laskeneet vesurinsa ja jääneet odottelemaan kevättä.


E10 on pari vuosikymmentä sitten valmistunut Euroopan kaukovaellusreitti, joka oikeastaan alkaa kaukaa eteläisestä Euroopasta. Suomessa se lähtee Hangosta ja nousee mm. Lappeenrannan, Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven kautta Parikkalaan jatkuen sieltä kohti pohjoista, päätepisteenään Utsjoen Nuorgam.
Suomen Latu toimi aiemmin virallisena kansainvälisenä kaukoreitin yhteysjärjestönä, mutta ei ole sitä enää ja siksi Suomen osuus on osittain poistunut kansainvälisiltä E10-kartoilta. Reitin ylläpito on ollut kuntien ja erilaisten hankkeiden varassa. Jotkin kunnat ovat hoitaneet reittiä hyvin, toiset huonommin. Kokonaisreitti on eri osuuksiltaan varsin vaihtelevan kuntoinen.

Ruokolahdella kokoonnuttiin toissakesänä Tuomo Sallisen johdolla pohtimaan, saataisiinko reitistä Etelä-Karjalassa rakennettua monitoimireitti, jota voisi kulkea paitsi jalan myös maastopyörällä. Kävi ilmi, että reitin kehittäminen monitoimireitiksi on mahdollista. Samalla selvisi, että Imatralta Ruokolahden ja Rautjärven kautta Parikkalaan yltävä pitkä, kymmenien kilometrien reitti olisi maastopyöräilijöille varsin ainutlaatuinen ja todella houkutteleva poljettava.

Ruokolahden kunta otti asiassa aktiivisen roolin, selvitti maanomistajien suhtautumista asiaan ja lähti viime keväänä Jaakko Hasun johdolla maastoon selvittämään reitin kuntoa ja merkintöjä. Kesän ja syksyn aikana Hasun ja Hanhisalon toimesta on reitti mennyt ison askeleen eteenpäin. Reittiä on myrskyjen ja metsätöiden jäljiltä linjattu sinne, missä se on alun perin kulkenut. Maaperältään pehmeitä paikkoja on paranneltu pitkospuiden avulla jo useista kohdin, yhteensä satojen metrien matkalta. Lisäksi on tehty paljon raivaustöitä ja rakennettu pieniä siltoja ojien yli.

Reitin varrelta on löytynyt upeita luontokohteita, joista yksi kiehtovimmista on Antti Tiippanan maalla sijaitsevat Iltakivet. Tarunhohtoinen kivimuodostelma on alkujaan ollut yksi iso siirtolohkare, joka jossain vaiheessa on haljennut kolmeen osaan. Kivet ovat menneinä vuosina olleet myös luonnon oma aurinkokello, joka on kertonut illan tulosta ja työpäivän päättymisestä. Korkeimmalle kohoava irtokivi nousee yhä yli kymmenen metrin korkeuteen. Nyt kun Hasu ja Hanhisalo ovat peranneet kivien ympäristöä, ne ovat metsän keskellä todella näyttävä ilmestys.

Hasu kiittelee Tiippanan myönteistä asennetta asiaa kohtaan.
- Antti on ollut tässä tukena ja antanut meidän kaataa puita sekä tehdä kivien ympäristössä niin kuin olemme parhaaksi nähneet. Hän on ollut kanssamme jopa ideoimassa asiaa eteenpäin.
Tällä hetkellä on pohdinnassa, josko lähellä Ruokolahden rajaa, mutta niukasti Rautjärven puolella sijaitseville Iltakiville tehtäisiin Lyyniementien suunnasta pieneltä parkkipaikalta esteetön yhteysreitti.

Esteettömyysasiantuntija Harri Sarjanoja LAB-ammattikorkeakoulusta kävi jo tutustumassa paikkaan ja pitää sitä hienona. Jos parinsadan metrin polku saadaan pyörätuolilla kuljettavaan kuntoon ja Iltakivien ympärille vaikka soran ja kivituhkan avulla esteetön polku, se on Sarjanojan mukaan liikuntarajoitteisille todella houkutteleva ja ainutlaatuinen luontokohde.
- Tiedossani ei ole Etelä-Karjalan alueella yhtään vastaavaa metsän keskellä sijaitsevaa kohdetta, toteaa Sarjanoja.
Sarjanoja on jo keskustellut Hasun kanssa siitä, että LAB-ammattikorkeakoulussa tehtäisiin kohteeseen esteettömyyssuunnitelma.

E10-reitin kunnostus monitoimireitiksi jatkuu keväällä. Imatralainen pyöräilyaktiivi Mikko Ikävalko tekee hankkeesta opinnäytetyötä, jonka yhteydessä hän muun muassa kartoittaa reitin palveluita sekä reitin läheisyydessä olevia kohteita. Ikävalko on kiinnostunut kaikista reitin ja sen ympäristön luonto- ja historiakohteista sekä niihin liittyvistä tarinoista.
Jos tunnet tarinoita esimerkiksi Iltakivistä, jaa tietosi myös Mikolle tai Jaakolle. Jaakon tavoitat numerosta 041 548 3828. Mikon numero on 0400 478 134.

Asko Ali-Marttila