lauantai 28. toukokuuta 2022

.

Kuka muistaisi Eino Heilmannin?

Porvoolaisen Lasse Tikan isän kirjoittama kenttäposti on säilynyt avaamattomana noin 80 vuotta. Tikka etsii nyt sukulaisia isänsä sodassa
kadonneelle kirjeystävälle.”Palautettu lähettäjälle Tikka, Mikko”. Kellastuneen kenttäpostin merkintä kertoo karua kieltä. Imatralla asuneen Tikan kirje ei koskaan löytänyt perille asti, sillä yli 10 000 muun suomalaisen tavoin kirjeen vastaanottaja, 22-vuotias kersantti Eino Heilmann, katosi sodassa.

Sota-arkistoista löytyy tietoa Heilmannin vaiheista sodassa. Kirjeen sisältö ja yhteys sen lähettäjään sen sijaan on arvoitus, sillä kirje on säilynyt avaamattona arviolta 80 vuotta.
- Kirje löytyi isän jäämistöistä jo vuonna 1986, mutta jäi unohduksiin. Löysin sen uudestaan ja nyt haluaisin löytää jonkun, toivottavasti Eino Heilmannin sukulaisen, jonka kanssa voisin kirjeen avata, toivoo Mikko Tikan poika Lasse Tikka.

Eino Heilmann syntyi Ruokolahdella 23.3. 1919. Sotilaskantakortin mukaan asuinpaikaksi on mainittu Tainionkoski, mikä luultavasti tarkottaisi Heilmannin asuinpaikan olleen Imatralla. Imatrasta tuli kauppala vasta vuonna 1948, eli Imatra on tuolloin ollut osa Ruokolahtea.

Kantakortin mukaan 22-vuotias Heilmann oli naimaton paperityömies. Lähiomaiseksi on mainittu äiti Anna Heilmann Tainionkoskella.

Lasse Tikka on yrittänyt selvittää Eino Heilmannin tapausta Suomen Ilmailumuseon kautta. Museon tietojen mukaan Heilmann katosi jatkosodassa Rukajärvellä maaliskuun 5. päivänä vuonna 1942.

Heilmann oli kk-ampujana Bristol Bleinheim -koneessa, jossa tähystäjänä toimi vänrikki Kaarlo Pajari ja ohjaajana vänrikki Lauri Ruotsalainen.

Lasse Tikka ei muista isänsä puhuneen koskaan Heilmannista.
- Isä puhui sota-ajasta ylipäätään hyvin vähän. Muistan hänen ainoastaan joskus maininneen, miten joku sotilastoveri lensi ilmaan kranaatin vaikutuksesta vain muutaman kymmenen metrin päässä hänestä.
Tikan isä syntyi Viipurissa, mutta asui lapsuutensa ja nuoruutensa Imatralla. Tikka muistelee, että jossain nykyisen uimahallin lähettyvillä.

Vuonna 1923 syntynyt Mikko Tikka oli nelisen vuotta Eino Heilmannia nuorempi. Arvoitus on, olivatko nuoret miehet ehkä keskenään kavereita. Molemmat asuivat Imatralla, olivatko he naapureita?

Lasse Tikka toivoo saavansa lisää tietoa isänsä kadonneesta kirjekaverista. Eino Heilmannin elämästä lisää tietävät voivat olla yhteydessä Tikkaan sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Katja Neuvonen