maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Räntäsade ei hetkauttanut rasteja kiertäneitä ystävyksiä

Ystävänpäivän iltana vihmoo räntää taivaan täydeltä. Ruokolahti-talon pihapiiriä valaisevat lyhdyt luovat kuitenkin lämmintä tunnelmaa.

Ystävykset Irma Tiippana ja Maire Hannonen ovat varustautuneet fiksusti sateenvarjoilla ja niiden suojassa he kiertävät ystävänpäivän rasteja. 

Tiippana ja Hannonen pääsivät esimerkiksi pohtimaan, millaiseen luontomaisemaan he haluaisivat ystävänsä juuri nyt viedä. Toisella rastilla miettittiin, mistä kaikesta voisi olla tänään kiitollinen. 

 

Tiippanaa ja Hannosta yhdistää yhteinen työhistoria Eksoten kotihoidossa vuosikymmenien ajan. 

- Töissä ollaan tutustuttukin, kertoo Tiippana.

Hänen mukaansa ystävyksiä yhdistää samankaltaisuus. 

- Toiselle on myös tosi helppo puhua, lisää Hannonen. 

Ystävyksien välillä vallitsee vankka luottamus. Ihan joka viikko he eivät kuitenkaan tapaa. 

- Soitellaan tai viestitellään,  kun tulee jotain asiaa, pohtivat naiset. 

- Toiselle voi kertoa mitä vaan. 

 

Yhdessä tehdään monenlaisia asioita; nähdään lenkillä tai jumpalla, välillä käydään vaikka elokuvissa. Joskus nähdään harvemmin, joskus useammin.

Irma Tiippanalla ja Maire Hannosella ei ole mitään erityistä yhteistä ystävänpäiväperinnettä. 

- Tällainen tapahtuma on kiva juttu ystävänpäivänä, miettivät ystävykset sateenvarjojensa alla. 

 

Luontolähde Oy:n Satu Antikainen kertoo, että ystävänpäivätapahtuma on ensimmäinen laatuaan. 

- Ajattelimme, että ulkotapahtumaan ihmiset uskaltaisivat tulla näin korona-aikaankin. Rastit voi hyvin kiertää ystävän kanssa tai yksin, kertoo Antikainen. 

Luontolähteen yrittäjiä, Satu Antikaista ja Taija Luukkosta yhdistää yrittämisen lisäksi myös ystävyys ja yhteinen harrastus. 

- Olemme tutustuneet aikanaan partion parissa, kertoo Antikainen. 

 

Luontolähde on perustettu vuonna 2021. Se tarjoaa luontoelämyksiä räätälöitynä sopiviksi paketeiksi. Yrittäjät, Satu Antikainen ja Taija Luukkonen ovat kouluttautuneet terveysmetsäoppaiksi. Terveysmetsän toimintamallin keskiössä ovat ohjatut ja harjoitteita sisältävät luontoretkisarjat, joilla tuetaan terveyttä ja hyvinvointia sekä edistetään kuntoutumista. 

- Tutkimusten mukaan jo kymmenen minuutin luonto-oleilu laskee sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta ja vähentää stressihormoneita. Harjoituksemme auttavat rentoutumaan ja virkistymään luonnossa liikkuessa, kertoo Antikainen. 

 

Luontolähde käyttää Metsämieli-menetelmää. Metsämieli-harjoitukset kehittävät sisäisiä, omaa hyvinvointia tukevia taitoja, joista on hyötyä sekä arjen että työelämän kiireiden keskellä. Menetelmä yhdistää luonnossa liikkumisen ja mielentaitojen harjoittamisen. Metsämieli-menetelmän on kehittänyt kokenut hyvinvointivalmentaja Sirpa Arvonen, joka on tehnyt valmennustyötä terveys- ja luontoliikunnan parissa jo 30 vuoden ajan. 

- Meiltä voi tilata ohjelmaa esimerkiksi Tyky-päivään tai vaikka syntymäpäiville, vinkkaa Satu Antikainen.

 

Sanna Äikää