keskiviikko 30. marraskuuta 2022

.

James Deanin elämä Ruokolahden Musiikkiteatterin käsittelyssä

Imatralla aprillipäivänä ensi-iltaan tulevaa teosta on treenattu jo yli pari vuotta, kiitos koronan.

Valkoinen t-paita ja farkut. Tuuheatukkainen nuorukainen nojaamassa seinään tupakka huulessa. James Deanin tunnusmerkit ovat aika monella tiedossa, mutta mitä muuta tästä 24-vuotiaana traagisesti menehtyneestä näyttelijänalusta tiedetään?

 Ikonisen tähden uran alkuaikoja avaa Ruokolahden Musiikkiteatterin Ikuisesti sinun – musikaali James Deanista, joka saa monien mutkien kautta ensi-iltansa huhtikuussa. Koronan vuoksi useaan otteeseen siirtynyttä näytelmää on treenattu ahkerasti jo syksystä 2020.
- Kyllä, pitkään on harjoiteltu, naurahtaa Katja Paakki, yksi näytelmän kolmesta ohjaajasta.
Musikaalissa perehdytään James Deanin uran alkuaikoihin ja siihen, mistä tähden ura aikoinaan alkoi.

Musikaali James Deanista ei ollut Ruokolahden Musiikkiteatterin alkuperäinen suunnitelma.
- Kävimme alkujaan neuvotteluja toisesta näytelmästä. Kävi kuitenkin niin, että ammattilaisteatteri oli kiinnostunut samasta näytelmästä ja he menevät aina harrastajateatterin edelle. Näytelmäkirjailijaliitolta tuli useampia ehdotuksia muista näytelmistä ja tämä valikoitui niistä.
Tarinan oikea musikaalinimi on James Dean – Ikuisesti sinun. Ruokolahden versio pyörii tekijänoikeussyistä nimellä Ikuisesti sinun – musikaali James Deanista.
- Oikeuspyyntöihimme ei ole Yhdysvalloista vastattu, joten meillä ei ole oikeuksia käyttää alkuperäistä nimeä.

Musikaalin työryhmään kuuluu lähemmäs 30 henkilöä, joista valtaosa on näyttelijöitä. Ohjaajat ovat saaneet käyttää luovuuttaan harjoittelussa toden teolla, sillä korona on sotkenut kuvioita moneen otteeseen.
- Meidän oli tarkoitus aloittaa harjoittelu lauluista. No, sitten laulaminen kiellettiin, muistelee Paakki harjoitusten alkuvaiheita.
Tapaamisia on pitänyt siirtää verkkoon ja porukkaa jakaa pienempiin ryhmiin. Tanssikoreografioita on tanssittu ulkoilmassa, koska sisällä ei ole saanut kokoontua.
- Onneksi meillä on tekijöinä ihan huippuporukka. Kaikki ovat olleet sopeutuvaisia, kun on tullut näitä lievennyksiä ja tiukennuksia.

Paakin mukaan näytelmän harjoitukset ovat tällä hetkellä hyvällä mallilla. Ensi-ilta koittaa Imatralla Kulttuurikeskus Virrassa aprillipäivänä 1. huhtikuuta. Esityksiä on kaikkiaan viisi.
Paakki toivoo, että ihmiset löytäisivät teattteriin nyt, kun suurimmat rajoitukset ovat jo poistuneet.
- Markkinointiaika on toki ollut pitkä ja huomaa, että ihmiset venyttävät lippujen ostoa viimeiseen asti.

Katja Neuvonen