sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Käringille muutti kuusi uutta asukasta

Reetta Tuuhan kanat ja kukko on rekisteröity asianmukaisesti Ruokaviraston ohjeiden mukaan. Rekisteröinti on eläintenpitäjille pakollista, mutta sen voi tehdä nykyisin helposti sähköisen asiointipalvelun kautta.


Ruokolahtelaisen Reetta Tuuhan pihapiiriin Käringille muutti viime viikolla kuusi uutta asukasta. Tyrnäväläiset maatiaiskanat ja kukko asettuivat taloksi heille varta vasten rakennettuun reilun kahdeksan neliön aittaan.


Maatilalla lapsuutensa asunut Tuuha muistaa, kuinka kivaa lapsena oli seurata kotona eläinten menoa. Nyt hän haluaa mahdollistaa saman myös omalle lapselleen.
- Tavoitteena on tietysti myös se, että voisi olla munien suhteen omavarainen, Tuuha lisää.

Tuuha on yksi Ruokolahden noin 80 rekisteröityneestä eläintenpitäjästä. Maaseutuasiamies Eveliina Simpanen Etelä-Karjalan maaseututoimesta epäilee kuitenkin määrän olevan todellisuudessa huomattavasti suurempi.
- Kaikki eivät vaan ole eläintenpidon ja pitopaikan rekisteröintiä valitettavasti tehneet. Voi olla, ettei osa tiedä koko asiasta. Joskus luullaan, että rekisteröinti maksaa.
Simpasen mukaan eläinten rekisteröinti ei ole vapaaehtoista, vaan lakisääteinen velvoite, jolla mahdollistetaan eläinten hyvinvointi.
- Rekisteröinti tulee tehdä eläinten käyttötavasta ja lukumäärästä riippumatta. Uusimpana muutoksena on tullut hevosten pidon ja pitopaikan rekisteröinti.

Reetta Tuuha ilmoitti maatiaiskanoistaan Ruokaviraston uuden sähköisen asiointipalvelun kautta. Sovellus on ollut käytössä vajaan vuoden verran.
Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Asiointipalvelun kautta voi ilmoittaa uudet pitopaikat, uudet eläinlajit ja pitopaikkojen tai eläintenpidon lopetukset.
- Nautojen, lampaiden ja vuohien osalta pitää tehdä vielä erilliset tapahtumailmoitukset lammas-, vuohi ja nautarekisteriin, Simpanen huomauttaa.

Tuuhalla on kokemusta lintujenpidosta entuudestaan. Imatralla asuessaan talouteen kuului viiriäisiä.
Kana lemmikkinä on Tuuhan mukaan helppohoitoinen.
- Kanat viihtyvät, kunhan on ruokaa, vettä ja siistit tilat. Myös kanojen terveyttä täytyy tarkkailla.
Tuuhan linnut eivät ole vain kesäasukkaita, vaan ne ovat tulleet pysyäkseen. Hän arvelee, että uudet tulokkaat ilahduttavat perheen 4 kuukautta vanhaa vauvaa.
- Varmasti ne kiinnostavat, koska hän naureskelee myös meidän perheen koiralle ja kissalle, Tuuha naurahtaa.


Katja Neuvonen