lauantai 1. lokakuuta 2022

.

Kylähistoria herää eloon Maran kirjassa

Kaiturinpään poika -nimisessä kirjassaan Martti ”Mara” Asikainen kertoo elävästi oman asuinalueensa historiasta sekä varttumisestaan aikuisuuteen sodanjälkeisinä vuosina. Mukana on myös ripaus uudempaa aikaa työuralta ja harrastuksista.

- Aina olen tykännyt paikallishistoriasta. Lisäksi paljon kotiseuturunoja kirjoittaneen isäni esimerkki innoitti minua tämän kirjan tekemiseen, Asikainen perustelee kirjahankkeeseen ryhtymistä.


Historia tulee Asikaisen kirjassa esiin nimenomaan lukuisten arkipäiväisten tapahtumien kautta. Kuinka vaikkapa lapsena yksi tärkeä työtehtävä keväällä oli perunan istuttaminen maahan. ”Vennon Jaakko tuli hevosellaan vetämään auraa, jolla hän teki vakoa ja me lapset levitimme perunat.”


Mukana on paljon myös paikallista yritystoimintaa pontikkatehtaasta tiilitehtaaseen. Samoin kuin tarinoita puutavaran purouitoista. ”Metsäyhtiö yritti helpottaa puun kuljetuksia valmistamalla talviautotien. Pakkasia ei kuitenkaan tullut tarpeeksi vahvistamaan jäänkantta. Rautjärveläisten Lankisen veljesten kuorma-autot putosivat jään läpi Lörötharjun kupeessa olevaan Lapinlampeen.”

- Lapsena asuin neljän kilometrin päässä Tarkkolan vuonna 1913 valmistuneesta kyläkoulusta. Koulumatkat taittuivat kesällä kävellen ja talvisin tuiskuissa hiihtäen. Joskus oikein kurjalla kelillä naapurin isäntä valjasti hevoset reen eteen ja vei lapsia niillä kouluun, mikä oli meille yhtä juhlaa, Asikainen muistelee.
Tarkkolan entinen kyläkoulu onkin ollut Asikaisen silmäterä, sillä hän asuu edelleen lähellä rakennusta. Tarkkolan Seudun Kylät -yhdistys osti kyläkoulun kunnalta yhdellä eurolla muutama vuosi sitten, kun kunta oli aikeissa luopua kylätalojen ylläpitämisestä kustannussyistä.

- Saimme Maaseudun kehittämisrahastosta merkittävän rahasumman pahasti rapistuneen koulurakennuksen kunnostamiseen. Yli kolme vuotta kestänyt hanke on päättynyt ja talo on saatu hyvään kuntoon. Lisäksi pihasauna on kunnostettu, Asikainen kertoo.
Kylätalo on nyt ahkerasti vuokralla erilaisiin tapahtumiin, kuten syntymäpäiviin ja kokouksiin. Viereisen Hikipään navetan vintillä on jo vuosikymmenien ajan järjestetty kesäteatteriesityksiä, joissa Asikainen on ollut myös mukana näyttelemässä. Näytelmä on tänä vuonna nimeltään ”Rypytön rakkaus” ja Asikainen lupaa, että siinä näytelmässä ei huumori lopu kesken.

Asikaisen kirjassa hänen työuransa rajavartiolaitoksen sissikouluttajana tulee vahvasti esiin. Hän sanoo nauttineensa työstään yli kaiken koko 25 vuoden työuransa ajan. Immolan aliupseerikoulun monet hauskat hetket heräävät kirjassa eloon.
- Kerran varusmiehet kävelivät metsässä pitkää matkaa jonossa ja minä viimeisenä. Toiseksi viimeisenä kävellyt varusmies käveli pälyillen koko ajan tarkasti ympärilleen ja tokaisi viimein, että ”täällä on ihan homona mustikoita”. Piti kääntyä taaksepäin nauramaan, Asikainen muistelee.
Entiset työkaverit tapaavat edelleen vuosittain muistelemaan vanhoja aikoja. Kerran he laskivat, kuinka pitkään ovat aikaa viettäneet leirioloissa metsässä. Asikaiselle kertyi yhteensä neljä vuotta täyteen.
– Nyt tulisi suru puseroon, jos pitäisi neljä vuotta viettää putkeen metsässä.
Varusmiesten kuntotaso oli entisaikaan huipputasolla, kun luontaista liikuntaa tuli paljon jo lapsena. Ennen cooperin testissä jokainen juoksi ainakin 3000 metriä, mutta nykyään aika harva. Aikoinaan 3600 metriä oli hyvä saavutus. Asikainen harrasti maratonia, joten cooperin testin paras tulos oli hänellä hulppeat 3860 metriä.


Asikaisen kirjassa hänen työuransa rajavartiolaitoksen sissikouluttajana tulee vahvasti esiin.Asikainen kirjoitti kirjaa parina talvena.
 – Innostuin tekemään kirjan valmiiksi, kun täytin 70 vuotta. Ajattelin ettei jää kirja kesken, hän myhäilee.
Kaiturinpään poika -kirjan julkaisupäivä oli kesäkuussa Avoimet kylät -tapahtumassa Tarkkolan kyläkoululla.
– Meinasi tulla kiire, kun paino ei ehtinytkään toimittaa kirjaa juuri siksi päiväksi perille. Ajeltiin sitten tyttären kanssa Savonlinnan hakemaan sata ensimmäistä kirjaa. Monet tiesivät kirjan julkaisusta tuossa tapahtumassa, joten olisi ollut noloa, kun kirjaa ei olisi tullutkaan, Asikainen naureskelee kirjan julkistuksen jännityksen hetkiä.

Eivätkä Asikaisen haaveet tähän lopu. Seuraavaksi hän haluaisi kirjoittaa kirjan kotiseutunsa historiasta muiden kertomana.
- Lähiseudulla on paljon ihmisiä, joita haastattelemalla saisi lukuisia tarinoita kirjaan painettavaksi, hän tuumaa rakkaan Tarkkolan kylätalon portailla.

Asikaisen kirjaa voi tiedustella suoraan mieheltä itseltään puh. 040 5151467. Kirja on myynnissä myös Hikipään vintin kesäteatterissa.


Jari Kallio