tiistai 31. tammikuuta 2023

.

Jätteiden aluekeräyksessä ongelmia

Ympäri Ruokolahtea sijaitsevien aluekeräyspisteiden väärinkäyttö on ollut tänä kesänä tavallista törkeämpää.

- Äitsaaren keräyspisteelle ilmestyi kaksi viikkoa sitten ”vuorenkorkuinen” kasa jätettä. Kymmenittäin suuria maaliastioita, tinneriä, liuotteita, vanha ruohonleikkuri, patjoja, huonekaluja ja  rakennusjätteitä, kauhistelee Äitsaaressa pitkään asunut mökkiläinen.


Hän ihmettelee, kuinka joillekin ei mene millään päähän, että on olemassa ongelmajätteen keräyspisteitä, joihin nämä jätteet kuuluvat.
- Viimeisimmän laittoman jätekuorman perusteella kiinnostaisi tietää, kuka on tehnyt tai teettänyt valtavan remontin jossain kohteessa. Saarialue ei ole niin suuri, et-teikö tätä pystyisi selvittämään, hän pohtii.


Etelä-Karjalan Jätehuollon asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen tiedostaa ongelman.
-Aluekeräyspisteiden väärinkäyttö on ollut tänä kesänä tavallista räikeämpää. Keräyspisteet on tarkoitettu tavallisten jokapäiväisten jätteiden, kuten roskapussien talteenottoon alueilla, joissa jäteautot eivät kierrä kiinteistöissä, Ilvonen toteaa.
Suuremmat tavarat ja etenkin vaaralliset jätteet pitää viedä jäteasemille, kuten Ruokolahden Hyödyksi-asemalle Myllärintielle. Vaaralliset jätteet, kuten maalit, lakat, liuottimet ja öljyt otetaan vastaan vieläpä ilmaiseksi.
Törkeitä keräyspisteiden väärinkäytön tapauksia saadaan myös kiinni ja heille määritetään väärinkäyttömaksu sekä tavaroiden kuljetusmaksut.

- Vaarallisten jätteiden osalta voidaan turvautua myös poliisin apuun, korostaa Ilvonen.
Valvontakameroita on useassa aluekeräyspisteessä ja niiden paikkoja myös vaihdellaan, hän muistuttaa.

Mökkiläiset ovat huolissaan väärinkäyttäjistä, joiden vuoksi joku keräyspiste voidaan joutua jopa sulkemaan. Roskapusseja joutuu silloin kuskaamaan yhä pidempiä matkoja.
Ilvosen mukaan Ruokolahden alueella on nyt 29 aluekeräyspistettä, joiden paikat on tarkkaan harkittu kymmenisen vuotta sitten. Muutamaa paikkaa on vähän siirretty väärinkäytösten vuoksi, mutta muuten niiden määrä ja sijainti on vakiintunut.

Ilvonen kehottaa aluekeräyspisteiden lähistöllä olevia tarkkailemaan outoja tapauksia ja ilmoittamaan väärinkäytöksistä Etelä-Karjalan Jätehuoltoon.
- Rekisterinumero ylös ja vaikka valokuva, jos vain pystyy. Toki niin, ettei joudu itse vaikeuksiin, Ilvonen neuvoo.


Jari Kallio