torstai 23. maaliskuuta 2023

.

Taideyhdistys juhlistaa pyöreitä vuosia

Ruokolahden Taideyhdistyksellä on ollut toimintaa jo 40 vuotta. Sitä juhlitaan kirjastolla tulevana sunnuntaina.

Ruokolahden taideyhdistyksen perustava kokous pidettiin Ruokolahden Keskuskoulun monitoimitilassa 26.1.1982. Läsnä oli 16 henkilöä. Laaditut säännöt hyväksyttiin ja niiden tärkein kohta on vuosien saatossa pysynyt muuttumattomana:
Yhdistyksen tarkoituksena on järjestää kulttuuritarjontaa kuvataiteen alalta ruokolahtelaisille, edistää paikkakunnalla kuvataiteen ja taidekäsityön harrastusta sekä yhdistää ja innostaa taiteen tekijöitä.

 


Kaikki yhdistyksen toiminta on tähdännyt tämän pykälän toteutumiseen. Yhdistys on järjestänyt kursseja, leirejä, opetustuokioita, matkoja taidekeskuksiin ja pienempiin näyttelyihin sekä koonnut itse näyttelyitä. Lisäksi yhdistys on rikastuttanut Ruokolahden kulttuurielämää eri tapahtumilla Taitotalon hallintaoikeuden aikana 2004–2019.

Toimintakertomusten mukaan erilaisia jäsenille tarkoitettuja koulutustilaisuuksia on järjestetty yhteensä 77 kappaletta. Pienimmillään tilaisuudet ovat olleet alle kymmenen osallistujan kursseja ja suurimmillaan taideleirejä, joissa on ollut jopa 36 kurssilaista. On hiottu kiviä, tehty keramiikkaa tai betonitöitä, tehty grafiikkaa, kuvattu neulanreikäkameralla tai näprätty tonttuja. Kaikilla kursseilla on aina ollut opettaja joko yhdistyksen ulkopuolelta palkattuna tai jäsenistön keskuudesta talkootyöläisenä.
Useamman päivän taideleirejä on järjestetty yhteensä 10 kappaletta.

Taitotalon hallintaoikeus 2004–2019 mahdollisti valokuvauskerhon syntymisen. Vuonna 2012 aloittanut kerho on kuvannut, retkeillyt ja kouluttautunut omissa kerhoilloissaan. Vaikka Taitotalon studio on nyt purettu, toiminta jatkuu.
Taideyhdistyksen alusta lähtien huomioitiin myös lapset. Jo 80-luvulla kartoitettiin mahdollisuuksia saada Ruokolahdelle lasten kuvataidekoulu. Se toteutui vasta vuosituhannen taitteessa. Kun yhdistys sai luvan käyttää Vennonmäen koulun (sittemmin Taitotalo) kuvataideluokkaa, se järjesti säännöllistä kuvataiteen kerhotoimintaa kouluikäisille. Lasten kesäkurssit alkoivat 1993 ja jatkuivat lähes poikkeuksetta vuoteen 2020 saakka.

Heti perustamisvuonna, 1982, käynnistyi myös näyttelytoiminta. Vuosina 1982–87 näyttelyt pidettiin pääsääntöisesti Ukonsalmen Kartanohotellin tiloissa Salosaaressa. Kartanohotelli oli entinen vanhainkoti. Maaliskuun 13. päivänä 1982 avatun ensimmäisen näyttelyn kävijämäärä oli yli 1000.
Vuosien saatossa yhdistys tai sen jäsenet ovat pitäneet yhteensä 90 näyttelyä. Kartanohotellin jälkeen näyttelyitä pidettiin terveyskeskuksen sairaalan tiloissa, vanhassa kirjastossa ja uudessa kirjasto Suovillassa 2002 alkaen. Jäsenet ovat pitäneet näyttelyjään myös kunnan rajojen ulkopuolella. Näyttelyt keskitettiin Taitotalolle vuosina 2004–2019.

Yhdistyksen kymmenvuotisnäyttely oli Imatran kulttuurikeskuksessa vuonna 1992. Samana vuonna yhdistys järjesti kulttuurikeskukseen näyttelyn ensimmäisen kunniajäsenen Kustaa Huplin töistä. Vuonna 1984 Hupli oli lahjoittanut yhdistykselle teoksensa ”Päiväkahvilla”. Siitä alkoi taidekokoelmien kartutus.

Ruokolahti sai uuden kirjastorakennuksen 2002. Sen työntekijänä toiminut kuvataiteilija Marjatta Mustonen oli yhteistyökumppani näyttelyiden järjestämisessä kirjastoon. Vuoden 2003 kesällä rakennettiin ”kuparinruttaaja” - taiteilijan itsensä käyttämä ilmaisu- Jaakko Äikäksen kupariveistoksista muistonäyttely, joka oli kunnianosoitus taiteilijalle itselleen, uudelle kirjasto Suovillalle ja koko Ruokolahdelle.Yhdistyksen 20-vuotisnäyttely järjestettiin myös Suovillassa ja 30-vuotisnäyttely Taitotalolla.  
Kaiken tämän lisäksi yhdistys on ollut näyttelyillään mukana Ruokolahti-markkinoilla niinä vuosina, jolloin markkinat olivat vanhalla keskuskoululla. Korona-ajan näyttelyistä mainittakoon Marjatta Mustosen upeat kaksi näyttelyä Suovillassa vuoden 2019 lopussa ja 2020 alussa.
Yhdistyksellä on oma taidekokoelma. Tänä kesänä siitä tarjoiltiin makupaloja yleisölle kirjastossa.

Yhteiset opintomatkat jäsenille ja muille kulttuurinälkäisille ovat kuuluneet aina yhdistyksen ohjelmaan.
Matkoja on järjestetty yhteensä 54 kappaletta, alkuvuosina kaksikin vuodessa, 2010-luvulla harvemmin. Esimerkiksi Ateneumissa on vierailtu kaikkiaan 17 kertaa, Edelfelt-näyttelyyn vuonna 2004 mentiin kahdella bussilla. Merkittävä määrä ihmisiä on siis saatettu taiteen ääreen näinä vuosikymmeninä!

Oman toimitilan tarve ilmaantui, kun yhdistys hankki työvälineitä ja tarvikkeita jäsenten käyttöön. Myös omaa taidekokoelma karttui. Sitä pidettiin esillä terveyskeskuksen sairaalan tiloissa. Silloinen Keskuskoulu, erityisesti kuvaamataidon luokka, oli viikonloppukurssien paikka. Yhteistyö kansalaisopiston ja peruskoulun kanssa oli jouhevaa.
Kun metsäkoulu lopetti toiminnan Vennonmäen vanhalla koululla, kansalaisopiston kuvataiteen opetus siirtyi sinne alakerran luokkaan. Myös yhdistys sai 1993 koululta varastotilan ja luokkaa sai käyttää, kun se oli vapaana. Vennonmäen koulusta tuli Taitotalo vuonna 2004, kun taideyhdistys aloitti talon saneerauksen Leader-hankkeena.
Hankerahoituksen edellytyksenä oli, että talosta tulee kaikkia kuntalaisia palveleva toimintaympäristö. Niin kävikin.
Taloa varattiin vuosina 2005–2019 kokouksia, luentoja, koulutustilaisuuksia, perhejuhlia, näyttelyitä ja konsertteja varten. Kansalaisopiston käsityö-, musiikki- ja kuvataideryhmiä toimi talolla vuoteen 2019 saakka. Taideyhdistys järjesti yleisölle kesäisin myyntinäyttelyn, joka viime vuosina toteutettiin käsityöyhdistyksen kanssa nimellä ”Taitavat kädet”. Se oli keidas kesäisessä ympäristössä ja sai paljon kiitosta yleisöltä.
Ensimmäisenä adventtina pidettiin aina tapahtuma ”Taitotalon joulu”. Tunnelmallinen tonttuikkuna avautui. Satutuokiot, hevosajelu, elävä musiikki, kahvila ja joulupukki myyjäisten ohessa ilahduttivat sekä aikuisia että lapsia. Taideyhdistys vietti itsenäisyyspäivää sytyttämällä tunnin ajaksi Taitotalon ikkunoihin kynttilät. Talon juhlavuutta ihaili pihalla vieraillut yleisö.
Ruokolahden pelimannit on vastannut usein juhlien ja tapahtumien musiikista Taitotalolla. Heidän kanssaan on järjestetty Taitotalon pihalla kesäisin 2005–2018 yhteislaulutilaisuus ”Suvi-illan Sävelet”. Taitotalo taipui myös mainiosti ravintolapäivän viettoon. Erityisen huomion sai Marttojen kanssa yhdessä toteutettu ”Koko kansan kahvila” juhlavuonna 2017.
Tällä hetkellä taideyhdistys tekee muuttoa kylmilleen jäävältä Vennonmäen koululta Vaittilan koululle, mistä yhdistys sai kunnalta vuokrattavat toimitilat.

Taideyhdistyksen nykyiseen johtokuntaan kuuluu kahdeksan jäsentä:  pj Veijo Brofeldt, varapj Riitta Pellinen, sihteeri Päivi Lipponen, Arja Juuti, Paula Juuti, Sonja Karikumpu, Petteri Kiljunen ja Lauri Väänänen
Yhdistyksen jäsenmäärä on noin 200 tällä hetkellä.


Kirjasto Suovillassa  meneillään olevassa näyttelyssä on yhdistyksen jäsenten töitä: maalauksia ja piirroksia, grafiikkaa, valokuvia ja keramiikkaa yhteensä 23 tekijältä. Nuorin on peruskoululainen ja vanhin on yli 90-vuotias.
- Itseäni ilahduttaa erityisesti kuvataiteilija Kaisu Häkkäsen työ näyttelyssä. Se kuvastaa hänen sidettään Ruokolahdelle, vaikka hän joutuikin muuttamaan Taitotalon pihapiiristä toiselle paikkakunnalle, kertoo Riitta Pellinen.
 
Yhdistys järjestää jäsenilleen ja kutsuvieraille 40-vuotisjuhlan kirjasto Suovillassa lauantaina 10.9.22. Juhlapuhujaksi on kutsuttu yhdistyksen kunniajäsen Harri Tonder. Historiikin ja musiikkiesitysten lisäksi avataan näyttely nimeltä KIERROS.
Juhlan myötä kääntyy yhdistyksen historiassa uusi lehti, kun toiminta jatkuu Vaittilan koululla.
- Tarvitsemme jäsenten aktiivisuutta ja uusia jäseniä, jotta yhdistyksen tulevaisuus pysyisi valoisana, sanoo Pellinen.
- Ruokolahtelaisten puolesta harmittelemme Taitotalon tarinan päättymistä. Oliko Ruokolahdella varaa menettää noin hieno kulttuuriympäristö? Ensi syksynä olisi ollut talon satavuotisjuhla.

Sanna Äikää