keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

.

Vanhusviikon jumppaa etänä kirjastolla

- Ihan jänskältä tuntui. Uusi kokemus, tuumi Helka Sundell.
Jumppaa tehtiin kirjastolla vetäjien opastuksella, jotka näyttivät ja ohjasivat tällä kertaa kuvaruudulta käsin.


Helka Sundell kertoo muuten olevansa varsin liikunnallinen ihminen. Tällä hetkellä on vain surua, kun päivittäiset lenkit pitää tehdä ilman entistä uskollista kaveria.
- Kävelin aina koiran kanssa puolen tunnin lenkin, mutta nyt koira valitettavasti sairastui niin vakavasti, että se piti lopettaa.
Vasta hiljattain Puntalasta Rasilaan asumaan muuttanut Sundell sanoo myös käyvänsä säännöllisesti jumpassa koulun liikuntahallilla, mikä siellä on joka perjantaina. Lisäksi hänen tulee vielä kotonakin voimisteltua tv-jumppien tahdissa.
- Sain tiedon Elvinkulmalla käydessäni esitteestä, että täällä on tällainen mahdollisuus, ja heti päätin tulla, Sundell kertoo.

Tiistain etäjumppatuokiossa luvassa oli tuolijumppaa samoin kuin keppi- sekä voima- ja tasapainojumppaa. Kolmen varttitunnin mittaisen session väleissä oli reilut verryttely- ja hengähdystauot. Ohjaajina ruudulta toimivat LAB ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijat.
Jumppa toteutettiin osittain tarinallisena mielikuvaretkenä. Kun oli muun muassa ’tehty ruokaa ja syöty’, voitiin lopuksi todeta että maha oli täynnä!
Kirjastovirkailija Johanna Pulkkinen kertoi, että nämä nyt suorina striimatut jumppatuokiot ilmestyvät Imatran kaupungin YouTube -kanavalle muutaman päivän päästä, ja niitä voi sieltä kuka tahansa katsella ja hyödyntää omassa tekemisessään myös jälkeenpäin.
- Ja sehän onnistuu vaikka älypuhelimellakin.

Hyvinvointiluotsi Jesse Kotiranta kertoi, että tämä oli toinen kerta kun maakunnallinen etäjumppatuokio järjestettiin vanhusviikon puitteissa. Viime vuonna se oli Ruokolahdella kylläkin Elvinkulmalla.
- Suunnilleen samalla konseptilla se toteutettiin. Tauoilla vaan näytettiin eri kunnista etukäteen tehtyjä videonpätkiä, Jesse Kotiranta muisteli.

Jukka Ahonen