keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

.

Lanapuiston tervaleppälehdon sillat kuntoon

Puumalantiellä ajelleet ovat jo parin viikon ajan voineet nähdä, että Ruokolahden pohjoisimman liittymän jälkeen lännessä avautuvassa Lanapuistossa on täysi työn touhu päällä.

Antti Pätilän maille 1980-luvulla perustettu luonnonsuojelualue ja siihen liittyvä tervaleppälehto ovat olleet pitkään suosittu ulkoilukohde. Se on ollut tiedossa kuitenkin vain osalle ruokolahtelaisia, sillä alueelle ei ole ollut varsinaista viitoitusta.

Puiston sillat ovat vuosien saatossa päässeet huonoon kuntoon. Nyt niitä on korjannut ja uusinut työryhmä, jossa uurastavat Jaakko Hasu, Jarmo Koponen, Piia Suutari ja Miia Tarhonen. Uusista silloista tulee entisiä näyttävämpiä ja suunnitteilla on pari täysin uuttakin siltaa.

Antti Pätilä kertoo, että Saimaaseen laskeva Lanajoki tulee Lanapuistoon Vasari-järveltä Syväjärven ja Särkijärven kautta. Tällä hetkellä joessa ei ole vettä paljoa, mutta keväisin Lanapuistossa voi nähdä hienon koskimaiseman. Vanhan myllyn jäänteitäkin on vielä näkyvillä.

Puistossa on tervaleppien lisäksi myös hienoja kukkaniittyjä ja muun muassa syysleimua. Rauhallisen kulkijan huomion kiinnittävät myös erikoisen isot ja järeät puut. Jaakko Hasu kertoo, että puiston alueella tai läheisyydessä on kaikkiaan ainakin kaksikymmentä kuusta ja joitain mäntyjä sekä koivuja, joiden ympärysmitta rinnan korkeudella on yli kaksi metriä. Kaikkein suurimpien puiden ympärysmitta on jopa yli kolme metriä.

Antti Pätilän ajatuksena oli  perustaa luonnonsuojelualue, jossa voisi seurata metsän eri kehitysvaiheita mahdollisimman luonnontilaisena. Myös luonnonsuojelualueen lähistössä pyritään luonto- ja maisema-arvot huomioivaan metsien käsittelyyn. Suuria, komeita puita pääsee siis ihailemaan tulevaisuudessakin – eli alueella on mahdollista tarkkailla kasvuston ja eläimistön kehitystä erilaisesta näkökulmasta kuin talousmetsissä.

Kuten Lentamon laavun ympäristössä ja jo muuallakin E-10 -retkeilyreitin varrella on huomattu, Jaakko Hasun reittirakentamisessa on luovuutta, joka palkitsee reitin kulkijat välillä hyvinkin ainutlaatuisilla ratkaisuilla. Nyt Jaakko suunnittelee Lanapuistoon päiväkoti-ikäisille omaa luontopolkua ja pidempää reittiä toivoville parin kilometrin polkureittiä Hämeenniemeen.

Hämeenniemen polku tulee kulkemaan aivan järven rannassa lähes kilometrin. Lisäksi se nousee näyttäville kallioille. Hasu ei osaa antaa alueen tai reittien valmistumiselle tarkkaa aikataulua, mutta alueella voi varovaisuutta noudattaen liikkua jo nyt, ja kahta silloistakin voi jo käyttää.
- Silloista puuttuvat vielä kaiteet ja paljon on vielä rakenteilla, mutta kyllä täällä jo liikkua voi, niin jalan kuin pyörälläkin, toteaa Hasu.


Asko Ali-Marttila