sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Kylätaloyhdistys jatkaa nuorisoseuran työtä

Kuokkalammin perinteikäs nuorisoseura lakkautettiin. Seuratalo voi kuitenkin palvella jatkossakin kyläläisiä kokoontumispaikkana.

 

- Jäsenistön ikääntyminen oli pääsyy siihen, että Kuokkalammin nuorisoseura päätettiin lakkauttaa ja purkaa yli satavuotias yhdistys, kertoo aikaisempi puheenjohtaja ja nuorisoseura-aktiivi Ari Keltanen.
Seuran omistaman talon osalta oli Jarno Liukan mukaan vaihtoehtona sen myyminen ulkopuolisille. Liukka on kylälle perustetun Kuokkalammin seudun kylätalo ry:n puheenjohtaja.
- Kylätalon takana on nyt kolme vahvaa toimijaa; Kuokkalammin Martat, Kuokkalammin Jahti ry. sekä Lassila - Kuokkalampi kylätoimikunta, kertoo Liukka.
- Tähän mennessä ratkaisu on osoittautunut aivan oikeaksi. Toivottavasti tällä tavalla saadaan jatkossa uusia ideoita ja mahdollisimman paljon ihmisiä mukaan toimintaan.
- Seuratalon tontille tuodaan Jahdin kylmäkontit kodalta. Täällä on paremmin tilaa lihankäsittelylle ja kaikelle muullekin toiminnalle. Viime syksynä tarjottiin kylätalolla jo ensimmäinen hirvikeitto, kertoo Liukka, joka on itsekin metsästysseuran jäsen.
- Myös nopealla aikataululla syntynyt idea uuden vuoden vastaanottajaisista kokosi kolmattakymmentä kyläläistä talolle, mikä on hienoa.
Osassa taloa koitetaan pitää peruslämmöt päällä, että se saadaan tarvittaessa helposti käyttöön. Liukka kannustaakin ihmisiä hyödyntämään taloa vaikkapa juhlapaikkana myös talvisaikaan.
- Pyrimme liittämään talon myös kunnallistekniikkaan, sanoo Ari Keltanen.
Nyt vesijohdot on tyhjennetty pakkasten varalta. Ilmalämpöpumpuilla on pyritty pienentämään sähkölaskuja.

- Nuorisoseura perustettiin aikanaan vastapainoksi seudun nuorison harrastamalle ’vapaalle ja rivolle elämälle juominkeineen ja nurkkatansseineen’, kertoo Ari Keltanen.
Vuonna 1909 tapahtuneen perustamisen taustahahmo oli Ruokolahden kunnanjohtajanakin sittemmin toiminut Simo Keltanen. Toiminta käynnistyikin vilkkaasti; aluksi oli puheharjoituksia, iltamia sekä urheilukilpailuja. Ensimmäinen kolmesta tanssilavasta rakennettiin Kuokkalammen rantaan, ja viimeisin oli nykyisen seuratalon liepeillä. Lavoilla näyteltiin, tanssittiin ja tanhuttiin.
Vuonna 1949 valmistuneen oman seuratalon rakennuskustannuksista osa saatiin lahjoituksena Kuokkalammin kuivatuksen yhteydessä syntyneistä heinänmyyntituloista.
- Vilkas opintokerhotoiminta jatkui 2000-luvulle saakka, muistelee Ari Keltanen, joka veti suosittua lennokkikerhoa.
1980-luvun lopulla marttojen ja nuorisoseuran yhteisen talotoimikunnan purkautuessa toiminta alkoi hiipua, mutta periksi ei annettu. Rapistuvaa taloa alettiin sen sijaan kunnostaa maalaamalla sekä lattioita uusimalla.
Harrastustoiminta, erityisesti lentopallopelit saivat hyvän suosion.
Vuonna 1992 koettiin synkkä hetki, kun tulipalo tuhosi kattorakenteita ja salin, eteinen ja ravintola säästyivät. Opetusministeriön avustus ja vakuutuskorvaus mahdollistivat korjaustyöt. Rakentajia saatiin töihin palkkatuella. Remontin yhteydessä taloon tehtiin sisävessat.
- Sitten alkoikin seuran ehkä toimeliain ajanjakso. Jäsenmäärä nousi parhaimmillaan 150:een, kertoo Ari Keltanen.

Salibandyssa saavutettiin aikanaan nuorisoseurojen suomenmestaruus. Harrastajateatteri harjoitteli ja esiintyi sekä sisätiloissa että ulkona. Nyttemmin on kesäteatterin rakenteet purettu.
1980-luvun lopulla toiminta alkoi hiipua, mutta periksi ei annettu.
- Vaativien ohjaajien johdolla syntyi upeita esityksiä, ja vierailimme yhden kesäteatteriesityksen kanssa Mikkelin Naisvuorella.
Talolla on harrastettu monimuotoista liikuntaa ja pidetty tanssikursseja, talkoita ja niin edelleen. Viime vuosina se on ollut vapaasti järjestöjen käytössä kokous- ja kokoontumis- sekä peliharrastusten paikkana.
- Olemme olleet myös yhtenä Taidetien kohteista, kertoo Keltanen.

Jukka Ahonen