sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Sukurakkaus johti kirjan kirjoittamiseen

Ruokolahtelainen Harri Tonder kirjoitti kirjan oman sukunsa ja vaimonsa suvun vaiheista. Kirja on Tonderin toinen.

Idea sukukirjan kirjoittamiseen lähti halusta tutustua omiin juuriin.
- Olen saanut vanhemmiltani verenperintönä sukulaisrakkauden. Halusin myös, että omat jälkipolvet saavat tietää suvun eletystä elämästä, kertoo Tonder.
”Tarinoita suvuista ja niiden ihmisistä” sisältääkin paljon Tonderien suvun historiaa sekä Tonderin Irma-vaimon suvun historiaa.
Reiluun 300 sivuun mahtuukin paljon tarinoita suvusta, sukupuita, Tonderin omia tekstejä, Irma-vaimon muisteluita ja Tonderin lapsien ja muiden sukulaisten tekstejä. Kuvia perhealbumeista vuosien varrelta on sivuilla myös runsaasti.
”Kirja on kiitos ja kunnianosoitus menneille sukupolville ja heidän työlleen. Kirja on tietojen ja inspiraation lähde sukulaisille ja muillekin kiinnostuneille. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä syvemmälle ihmisellä tulee halu kaivautua omiin juuriinsa ja elettyyn elämään.”
Näillä sanoilla Tonder aloittaa kirjansa, jossa perehdytään Tonderin suvun juuriin Karjalassa. Kirja koostuu osin Tonderin aikaisemmin kootuista teksteistä. Oman äitinsä ja isänsä elämänvaiheista Tonder teki jo aikaisemmin vihkosen nimeltä ”Halkotyömiehestä ylikonduktööriksi ja elämäntyö perheenäitinä” Myös Tonderin pojan, Mikan, tutkielma ”Kuva isosedästä” pääsi kirjaan mukaan.
- Halusin yhdistää aiemmat, lyhyemmät kirjoitukset suvun vaiheista kirjaksi, kertoo Tonder.
Kaksi vuotta sitten joulun alla ilmestyi Harri Tonderin ensimmäinen, suunnistuksesta kertova kirja, ”RUSU - työntekijä Itä-Suomesta.” Nyt kaksi vuotta myöhemmin, taaskin joulun alla, ilmestyi Tonderin seuraava kirja.
- Kirjoittamisessa tuli kiire, koska halusin saada kirjan valmiiksi jouluksi, kertoo Tonder.
Muutenkin kirjan teko osoittautui odotettua työläämmäksi, kun veronsa veivät myös tekniset ongelmat tietokoneen kanssa.
- Kone temppuili ja taulukoita oli hankala tehdä, onneksi tuttava auttoi minua näissä asioissa, kertoo Tonder.
Nyt, kirjan valmistuttua Harri Tonder keskittyy lepäilyyn ja kirjan markkinointiin. Aivan poissuljettu vaihtoehto ei kolmaskaan kirja kuitenkaan ole.
- Olen ollut onnekas, että terveyttä on riittänyt. Liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovat tosi tärkeitä seikkoja, kertoo liki 87-vuotias Harri Tonder.
Kirjasta kiinnostuneet voivat kysellä sitä suoraan Harri Tonderilta sähköpostilla: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Sanna Äikää