sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Viivi Kiiskinen on Ruokolahden kuntakuvataiteilija

Kuvataiteilija Viivi Kiiskinen valittiin Ruokolahden kunnan kuntakuvataiteilijaksi viime vuoden lopussa.


Vuoden kestävä pesti on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta, jota koordinoivat eri ammattikorkeakoulut.
Hankkeen tavoitteena on huomioida kunnan toiminnan monipuolisuus siten, että kuvataide näkyisi kuntalaisten arjessa monipuolisesti ja kuntalaisten oma osallistuminen mahdollistettaisiin. Toisena tavoitteena on kuvataiteilijoiden työmahdollisuuksien laajentaminen osaksi kunnan eri toimintoja sekä kuvataiteen välittäjäverkostojen kehittäminen, kohderyhmänä erityisesti kunnat.
Hankkeessa on Etelä-Karjalan alueelta mukana Ruokolahti sekä Parikkala. Koko Suomen alueella hanke työllistää noin 10 kuvataiteilijaa.
- Tapaamme netissä välillä muiden kuntakuvataiteilijoiden kanssa ja kehittelemme ideoita. Toki olemme aivan eri vaiheissa, jotkut jo lopettelemassa ja toiset vasta aloittamassa, kertoo Viivi Kiiskinen.

Viivi Kiiskinen pääsi aloittamaan työt kunnolla vuoden vaihteessa ja on ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin hänet on otettu vastaan ja yhteistyö eri tahojen kanssa on alkanut.
- Olen tavannut hyvinvointitoimialojen johtaja Aleksi Puustjärven ja kuvataiteen opettaja Pauliina Rouhiaisen kanssa, kertoo Kiiski-nen.
Tulossa on esimerkiksi keskustan alueelle muraali, joka maalataan vielä julkistamattomaan paikkaan.
- Muraalin toteutus tulee olemaan aikaisintaan keväällä, sen tekemiseen kun säät vaikuttavat vahvasti. Seuraava tapaaminen ulkomuraalin tiimoilta on teknisen toimen kanssa nyt tällä viikolla, kertoo Kiiskinen.
Myös kunnan nuorisotoimen kanssa on sovittu nuorisotilaan tulevasta seinämaalauksesta, jonka toteuttamisessa ovat nuoret vahvasti mukana.

Kiiskinen on sopinut jo tulevia tapaamisia monien yhteistyötahojen kanssa.
- Esimerkiksi Tarkkolan kyläyhdistyksen kanssa on sovittu, että maaliskuussa alkaa ideointi sinne toteutettavasta teoksesta, sanoo Kiiskinen.
Myös Ruokolahden senioriyrittäjien kanssa on jo lyöty tapaaminen lukkoon.
Viivi Kiiskinen pyrkii siihen, että taideprojektit kunnassa jatkuisivat myös hankkeen jälkeen.
- Tämä on pilottihanke, jonka perusteella tehdään malli, jota käytetään jatkossakin. Herätellään myös ajatusta, että voisivatko kunnat jatkossa palkata kuvataiteilijoita erilaisiin projekteihin mukaan.

Viivi Kiiskinen asuu perheineen Huhtasenkylässä. Perheeseen kuuluu puoliso ja 1-vuotias tytär. Kiis-kinen on valmistunut Saimaan Ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2014 ja tehnyt sen jälkeen monenlaisia alan töitä.
- Olen oman taiteen tekemisen lisäksi toiminut mukana erilaisissa hankkeissa, toteuttanut julkista taidetta, muun muassa muraaleja, ja opettanut. Viimeisin opetystyö oli ennen lapsen syntymää Kimpisen koulussa kuvataiteen opettajana, kertoo Kiiskinen.
Parhaillaan hän suorittaa julkisen taiteen YAMK -opintoja työn ohessa.
Kiiskisen taide on tunnettua pinkistä väristä.
- Käytän paljon kierrätystekstiilejä materiaaleina, teen myös erilaisia installaatioita ja hieman keramiikkaa. Tällä hetkellä purkutaloprojektit ovat mielenkiintoisia: Sellaiseen pääsinkin toteuttamaan teoksen Imatralla Krimin taloilla ja Lappeenrannassa vanhassa teatterissa.
Viimeisin näyttely Viivi Kiiskisellä on ollut Voikkaalla ikkunagalleriassa. Kesällä on tulossa kuratoitu kutsunäyttely Lohjalle taiteilijatiimin kanssa. Kiiskinen on mukana myös Taidetiellä.
Tämän hetkinen työ Ruokolahden kuntakuvataiteilijana on Kiiskiselle mieluinen.
- Olen tykännyt siitä, että teen myös muuta kuin omaa taiteilijatyötäni. Tästä saa paljon uusia ideoita toteutettavaksi.
Myös kuntalaiset pääsevät jakamaan ideoitaan kuntakuvataiteilijan projekteihin.
- Laitan pinkin idealootan kiertämään eri paikkoihin, ainakin nyt aluksi nuorisotilaan ja myöhemmin muun muassa kirjastolle, jonne suunnitteilla on myös näyttely hankkeesta. Ehkäpä jatkossa jokin nettikysely voitaisiin toteuttaa myös! Näin kuntalaiset pääsevät helposti kertomaan omia ideoitaan.

Sanna Äikää