sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Espanjan lämmöstä Saimaan rannalle

Mauri Holländer muutti vuoden alussa puolisonsa Alicia Rodriguezin kanssa Ruokolahdelle. Muuttomatka oli harvinaisen pitkä; Espanjasta, Antequerasta saakka.


Mauri Holländer ja Alicia Rodriguez ovat opetelleet parisen kuukautta uutta elämänrytmiä. Maatilansa Etelä-Espanjasta myynyt pariskunta muutti asumaan Ruokolahdelle, Ukonsalmen sillan kupeeseen, Mustikkaniemeen.
Espoossa syntynyt Mauri Holländer muutti jo 80-luvulla nuorena miehenä Espanjaan.
- Olin menevä nuorukainen ja halusin nähdä maailmaa ja oppia kieliä, kertoo Holländer.
Espanjaan mies jäi asumaan melkein neljäksi vuosikymmeneksi. Sieltä löytyi vaimo ja perheeseen syntyi kaksi lasta. Sittemmin Holländer erosi vaimostaan ja seitsemän vuotta sitten tapasi uuden puolisonsa Alicia Rodriguezin.
- Ostin metsätilan Antequerasta, Malagan läheltä 90-luvulla ja ehdin asua siellä tähän asti.
Metsänhoito Espanjassa on melko erilaista kuin Suomessa.
- Haasteet ovat toisenlaisia. Jatkuva kuivuus rasittaa kasvua ja melkein koko ajan on päällä metsäpalovaara. Koin, että rautatammimetsän hoito kävi vähän liian rankaksi. Päätimme myydä tilan, mutta koronan ja Ukrainan sodan vuoksi myyntiaika venyi neljään vuoteen, kertoo Holländer.
Holländer ja Rodriguez kävivät ensimmäistä kertaa yhdessä Suomessa ja Ruokolahdella kesällä 2016. Siitä lähtien he ovat vierailleet Ruokolahdella kesäisin. Rodriguezkin ihastui Mustikkaniemeen ja pariskunnalle heräsi ajatus muuttaa tyhjillään olevaan taloon.
Mauri Holländerin äidin puolen suku on kotoisin Ruokolahdelta. Ukki Uuno Suikkanen hoiti aikanaan Ukonsalmen kapulalossia siihen saakka, kun lossi vaihtui moottorikäyttöiseen. Mummo Saima Suikkanen (os. Friari) oli kotoisin Virmutjoelta. Mustikkaniemessä sijaitseva talo on Uunon ja Saiman rakentama 40-luvun lopulla ja siellä Holländer vietti lapsuuden kesiään.
- Saatoin olla mummolassa koko kolmen kuukauden kesäloman. Muistan, että mummon kanssa usein kävimme kyläilemässä ja saunomassa naapureilla.
Nyt Holländer asuu mummonsa ja ukkinsa talossa espanjalaisen puolisonsa Alicia Rodriguezin kanssa. Rodriguez on ammatiltaan sairaanhoitaja, mutta kielimuuri estää häntä vielä hakemasta töitä.
- Opettelen suomen kieltä, mutta se on aika vaikeaa..
Alicia Rodriguez on kotoisin Luoteis-Espanjasta, Galiciasta. Ruokolahti ei  naisen mielestä kovin paljoa eroa Galiciasta.
- Kumpikin paikkakunta on pieni, Suomessa on tietysti kylmempää ja ihmiset ovat hiljaisempia.
Rodriguez on matkustellut paljon. Aikoinaan hän pyöräili Alaskasta Argentiinaan. Huimaan 20 000 kilometrin matkaan kului kaksi vuotta.
Holländer ja Rodriguez harrastavat yhdessä pyöräilyä myös Suomessa.
- Pari kesää sitten pyöräilimme Etelä-Karjalan ympäri. Ensi kesänä aiomme tehdä saman, mutta käytämme Utulan lauttaa siirtymään, kertoo Holländer.
Kulkupelinä Holländerilla on tavallinen polkupyörä, mutta Rodriguez kertoo tilanneensa sähköavusteisen pyörän, jonka pitäisi saapua piakkoin.
Ruokolahden talvessa pariskunta harrastaa myös hiihtoa ja Rodriguez lumikenkäilee.
- Myös moottorikelkkailu kiinnostaisi, tässä niemen ympärillä Saimaan jäällä kun näkyy paljon kelkkailijoita, kertoo Holländer.
Kesällä pariskunta aikoo veneillä ja kalastaa Saimaalla. Tuoretta kalaa kaipaa eityisesti Rodriguez, joka on kotoisin Atlantin rannalta.
- Meillä syötiin kotona runsaasti kalaa ja kaikkia mereneläviä. Niitä kaipaan Ruokolahdella, täältä kun ei kaupoista oikein niitä saa, kertoo nainen.
Myös ruuan hintataso on kaupoissa erilainen, mihin hän on tottunut.
- Espanjassa on ruoka paljon edullisempaa kuin Suomessa.
Ruokolahdella pariskunta nauttii rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta.
- Näin alkuun on ollut paljon asiointia ulkomaalaisviraston kanssa ja se on ollut yllättävän aikaa vievää puuhaa, kertoo Holländer.
Pariskunnan muuttokuorma on edelleen jossain matkalla Suomeen ja sen saapumisesta ei ole tietoa.
- Toivomme saavamme tavaramme pian, vielä koti näyttää aika tyhjältä.
Kesäksi taloon on tilattu ulkomaalaus.
- Muuten talo onkin ihan hyvässä kunnossa, eikä isompia remontteja tarvita, kertoo Holländer.

Sanna Äikää