sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Tarkkolassa vaihdettiin kuulumisia kunnan ja kylien välillä

Kunnanjohtaja Jukka-Pekka Bergman oli viime viikon torstaina ensivisiitillä Tarkkolan kylätalolla.

 

Mukana hänellä olivat hallintojohtaja Kaisa Häkkinen-Paananen, palvelusihteeri Jaana Hyrkkänen, elinkeinosihteeri Asko Ali-Marttila ja häntä tuuraamaan tuleva Sami Rasimus. Tilaisuuteen oli kutsuttu kylien edustajia eri puolilta pitäjää ja kaikkia, joita kunnan kuulumiset kiinnostavat.
Kunnanjohtaja Jukka-Pekka Bergman esitteli itsensä todeten, että työn huippuhetkiä ovat tällaiset tilaisuudet, kun pääsee pois kunnantalolta. Kunnanjohtaja kertoi kunnan kulumisista. Viimeisin investointi on pellettilaitos, joka rakennettiin pikavauhtia korvaamaan kalliiksi käynyttä maakaasua. Hanke saatiin nopeasti käyntiin, ja tuottamaan edullisempaa energiaa keskustaajamaan. Kolmen megavatin teholla toimiva laitos tarvitsee 40 rekkakuormaa haketta vuodessa. Maakaasulaitos toimii varavoimalana.
Kunnassa on meneillään mittavat hankkeet Rasilan alueen kehittämisessä. Satamaan on tulossa uudet laiturit ja entiselle Siwan tontille rakennetaan uutta. Uudelle paloasemalle on rahoitus tiedossa, kunhan sopiva paikka löytyy. Näihin kahteen vaikuttavat hyvinvointialueen päätökset ja linjaukset.
Bergman kehui valmiiksi saatua hyvinvointiohjelmaa, joka ohjaa kunnan strategian toteuttamista. Elinvoimaohjelma on vielä työn alla. Siinä tuodaan esille kunnan alueella olevat retkeilyreitit sekä toimenpiteet matkailun edistämiseksi kunnanvaltuuston linjausten mukaisesti. Kunnanjohtaja kertoi valmistumassa olevasta tilinpäätöksestä, joka tullee olemaan plussan puolella noin 50 000 euroa.
Perjantaiset toripäivät käynnistyvät 19.5. pidettävällä Leijona-torilla. Heinäkuussa on jälleen Kaakkois-Suomen Areenan vuoro.
Kaisa Häkkinen-Paananen muistutti meneillään olevasta kylien toiminta-avustusten hakemisesta. Rahaa jaetaan niin kauan kuin sitä riittää, haettavissa on 20 000 euroa. Lisäksi 4 000 luontohankkeisiin ja 3 000 euroa EU-hankkeisiin.
Jaana Hyrkkänen on tullut kunnan palvelukseen viime kesänä, hänet tavoittaa keskustoimistosta. Hän on vaaleista vastaava henkilö kunnassa. Hyrkkänen kannusti paikalla olleita osallistumaan Miljoona roskapussia -hankkeeseen, jossa Ruokolahti on mukana. Roskien keruu käynnistyy 13. päivä huhtikuuta ja kestää kesäkuun puoliväliin saakka. Menossa on myös neulekisa, jossa etsitään ruokolahtelaista mallia villapaidalle ja pipolle.
Asko Ali-Marttila on jäämässä vapaalle, tuuraajaksi on palkattu Sami Rasimus. Asko halusi luovuttaa henkilökohtaisen elinvoimapalkinnon Tea Usvasuolle, joka on ollut aktiivisesti edistämässä asioita, tuonut uusia asioita esiin ja hallitsee uusien välineiden monipuolisen käytön. Tea toimii Lassilan seuratalo ry:ssä, ja on työssä Etelä-Karjalan Kylät ry:ssä. Lassilassa on luvassa kesällä tapahtumapäivä lapsille. Tea vinkkasi kuuntelemaan Turpakäräjät podcastia.
Markku Heinänen Ahjärveltä toi näytille kaksi Erähiihdon vieraskirjaa. Ensimmäiset merkinnät ovat vuodelta 1957, kirjan sivut on digitoitu ja tarkoitus on saada ne kaikkien tutustuttavaksi. Erähiihdosta on tehty myös historiikki, joka kertoo paikallisesta liikunnan historiasta.
Hauklapin kyläyhdistyksestä oli paikalla kolme edustajaa, väistyvä puheenjohtaja Jorma Martikainen, rahastonhoitaja Mikko Hämäläinen ja tuleva puheenjohtaja Sami Valtonen. Hauklapissa on tarkoitus yhdistää uinuvia yhdistyksiä ja näin saada uutta puhtia toimintaan.
Huhtasenkylän kyläyhdistyksen sihteeri Lea Rautio kertoi alueelle tulevasta valokuituverkosta ja 40 vuotta täyttävästä yhdistyksestä. Suosittua Ollinpolkua parannetaan kesän mittaan, talkoisiin kaivataan porukkaa.
- Kielomäen Hunajatilalla on 13.5. kyläpyöräilyn aikana avoimet ovet, pyöriä mahtuu pihaan, totesi Anu Tanskanen.
- Lassila-Kuokkalammin alueella on lakkautettu 113-vuotias nuorisoseura ja sen omistuksessa ollut seuratalo myyty euron hinnalla uudelle, Kuokkalammin seudun kylätalo ry:lle, kertoi kyläseutua edustanut Mirja Henttonen. Tähän yhdistykseen kuuluvat Kuokkalammen Jahti, Kuokkalammen kylätoimikunta ja Kuokkalammin Martat. Elokuun 6. päivä järjestetään kahdeskymmenesseitsemäs Päivä Museotiellä.
Tarkkolan Seudun Kylät ry:n tuore puheenjohtaja Annaleena Rita kertoi yhdistyksen saaneen myös uuden sihteerin, Noora Hikipään. Lisäksi kyläyhdistyksen hallitukseen on nimetty marttojen edustajaksi Heli Koskinen ja Rajun kyläosaston edustajaksi Leila Poittinen. Kunnan kuvataiteilija Viivi Kiiskinen suunnittelee kylätalolle taideteoksen, johon voi antaa ideoita ja ehdotuksia. Kyläyhdistys on päättänyt ryhtyä vieraslajin, lupiinin hävitystaloisiin. Kylätalolla pidetään linnunpönttötalkoot 15.4. Tarkoitus on saada pönttöjä kylätalon ja Peippolan pihapiireihin.
Torsantaka-Jukajärven puheenvuoron käytti Olavi Luukkonen. Myllykosken aluetta on kunnostettu vuodesta 2015 lähtien, ja vielä riittää tekemistä. Alueelle rakennetaan kanoottilaituri ja turvakamerajärjestelmää parannetaan. Uittopadon saneeraus on vielä tekemättä.
- Suomen viidenneksi suurin vesiputous rakennuksineen kiinnostaa noin kolmea tuhatta kävijää vuoden mittaan. Rakennelmien yläpito aiheuttaa kustannuksia, totesi Luukkonen.
Virmutjoella nuoret asukkaat pohtivat kyläyhdistyksen toimintaa, jota ei muutamaan vuoteen ole ollut. Ajateltiin, että yhdistys joutaa lakkauttaa tai sitten remmiin on saatava uudet vetäjät. Näin tapahtui. Uuteen hallitukseen tuli puheenjohtajaksi Teemu Parikka ja sihteeriksi Santeri Mättö. Santeri kertoi kaikkien hallituksen jäsenten olevan nuoria. Vielä ei ollut uutisia tulossa olevista tapahtumista, mutta jäädään kuulolle, mitä Virmutjoella tulee tapahtumaan.
Sirpa Monto Äitsaaren Kylät ry:stä kertoi kylän ensimmäisestä kevään merkistä, se oli pyöräilijä, joka ei ole saaren asukkaita. Äitsaari on tullut tunnetuksi pyöräilystä, ja Jaakon lenkki on ohjelmassa tänäkin kesänä. Suikkalan salmeen on saatu yleinen uimaranta, joka palvelee myös pyöräilijöitä. Kyläilta pidetään 15.7. Hertassa ja Äitsaarikierros toteutuu 23.7.

Airi Ruokonen