sunnuntai 1. lokakuuta 2023

.

Martat liputtavat varautumisen puolesta

Ruokolahden Kirkonseudun Martat järjestävät kirjastolle näyttelyn aiheella varautuminen ja kotivara. Näyttely kestää viikon ajalla 17.-23.4.


Martat ovat opettaneet varautumistaitoja jo ennen korona-aikaa. Varautumisen taidoilla tähdätään siihen, että ihmiset selviytyvät erilaisissa arjen häiriötilanteissa, kuten sairastuessa, sähkökatkon aikana, lakoissa ja muissa yhteiskunnan häiriö- ja poikkeustilanteissa. Tavoitteena on, että jokaisen tulisi pärjätä poikkeustilanteessa kotona ainakin 72 tuntia.
Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivara on osa omatoimista varautumista. 72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta. Suositus on tehty yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa.
- Vesi on tärkein asia, joka pitää kotivarassa huomioida, sanoo Ruokolahden Kirkonseudun Marttojen sihteeri Sirpa Hammaren.

Hammarenin mukaan syrjäkylillä asuvat osaavat automaattisesti pitää kotivaraa, kaupassa kun käydään harvoin. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Kotivara kannattaa koota sellaisista elintarvikkeista, joita käyttää muutenkin.

- Ei siis kannata varata montaa purkkia tonnikalaa tai hernekeittoa, jossei sitä muutenkaan syö, kommentoi Ruokolahden Kirkonseudun marttojen puheenjohtaja Ella Turtiainen. Kannattaa myös miettiä, mitä ja miten voi tarvittaessa laittaa ruokaa sähkökatkon aikana.

- Monessa omakotitalossa on käytössä leivinuuni tai grilli, mutta kerrostalossa asuvilta ei sellaisia löydy. Esimerkiksi retkikeitin voi silloin toimia ruuanlaittovälineenä huolellisessa ulkokäytössä, vinkkaa Turtiainen.

Pullotettua vettä on hyvä pitää kotona aina varalla. Vettä tarvitaan juotavaksi noin 2 litraa päivässä. Jos vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä. Onkin tärkeää, että kotoa löytyy kannellisia puhtaita astioita, joissa vettä voi säilyttää ja kuljettaa.

- Astioiksi käyvät esimerkiksi kannelliset, puhtaat ämpärit tai muoviset mehu- tai vesikanisterit, sanoo Sirpa Hammaren.
Kolmeksi päiväksi tarvitaan noin 6 litraa juomavettä henkeä kohti. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun.
Muita välttämättömyystarvikkeita, joita varautumiseen kuuluu ovat: lääkkeet, tölkinavaaja, radio ja paristot, hygieniatarvikkeet, tuorekelmut, teippi, muovipurkit, taskulamppu ja paristot, joditabletit, kynttilät ja tulitikut, käteinen raha ja lemmikkieläimien tarvikkeet.

- Käteinen raha on tärkeä varautumiseen kuuluva asia. Samoin säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa kotoa aina löytyä muutamaksi päiväksi, sanoo Hammaren.

- Myös kännyköiden varavirtalähteet, tietenkin täyteen ladattuna, on hyvä muistaa, muistuttaa Turtiainen.
Sekä Sirpa Hammaren että Ella Turtiainen kertovat kotoaan löytyvän jonkinlaisen kotivaran.

- Pyrin siihen, että meiltä löytyisi aina ainakin pariksi päiväksi ruokaa. Tällä hetkellä vesikanisteria ei ole varattuna, kun se lähti mökille mukaan, kertoo Turtiainen.
Hän myös vinkkaa eräästä säilyvästä ja monipuolisesta elintarvikkeesta, joka säilyy pitkään.

- Kananmunat on hyvä kotivaraan kuuluva tuote, ne kun säilyvät huoneenlämmössäkin pitkään.
Sirpa Hammareninkin kotoa löytyy aina kotivara.

- Meillä on kuiva-ainekaappi, jota täydennetään säännöllisesti. Sieltä löytyy esimerkiksi jauhoja, makaroneja ja erilaisia hedelmä- ja ruokasäilykkeitä.
Ensi maanantaina alkavaan kirjaston näyttelyyn martat kokoavat konkreettisen esimerkin yhden henkilön kotivarasta. Näyttelyn yhteydessä on jaossa marttojen esitteitä kotivara-aiheesta. Myös pieni kysely kuuluu näyttelyyn.

- Toivoisimme että esimerkiksi opettajat veisivät oppilasryhmiä tutustumaan näyttelyyn.
Marttojen kotivara-näyttely Ruokolahden kirjastolla 17.4. -23.4. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Sanna Äikää