maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Kuorolauluperinne jatkuu vappuaamuna Eukkoaukiolla

Mitä olisi vappuaamu ilman torilla kajahtavia vappulauluja?
Tämä pitkä keväinen perinne on jo monesta suomalaisesta taajamasta hiipunut, mutta ei ainakaan vielä Ruokolahdelta. Mieslaulajien yli 60 vuotista perinnettä uudistettiin viime keväänä Laulu-Eukkojen mukaan tulolla. Jatkamme tänä vappuna samaan malliin esiintymällä torilla eli Eukkoaukiolla vappuaamuna klo 10, kertovat Laulu-Eukkojen puheenjohtaja Auli Näränen ja Mieslaulajien Risto Luukkonen.Vappu on vanha kevään juhla. Vappuna juhlitaan sitä, että kesä voittaa talven ja valo pimeyden. Niinpä mekin toivotamme vapun tervetulleeksi perinteisillä vappulauluilla joiden sanoman ytimessä on kevään ja valon saapuminen Pohjolaan. Luonnon herääminen ravistelee myös ihmistä uudistumaan ja valaisemaan mielensä kylmän talven horroksesta ja mieltä painavista elon huolista.
Laulun sanoin: ”Nyt tunnen kuin sieluni siivet sais ja ma leivona nousta voisin, ja mun tahtoni talvesta ponnahtais ja mun riemuni oikean kaiun sais, ja ma oikea laulaja oisin…!”

Esiinnymme sekä yhdessä että erikseen, eli ohjelmassa on lauluja sovitettuna joko nais- tai mieskuorolle ja sekakuorolle. Kevään lisäksi laulujen teemoissa kosketellaan meille ominaista valoisaa kesää, kotiseutua, nuoruuden aikaa ja tietysti ihmisen ikiaikaista läheisyyden ja rakkauden tarvetta. Kuoroja johtaa kansalaisopiston laulun ja musiikin opettaja Niina Mangström.

Ruokolahtelaiseen vappuaamun laulutervehdykseen on jo runsaan parinkymmenen vuoden ajan kuulunut myös vappupuhe. Viime vuoden puhuja Miikka Vento kutsui tämän vuoden puhujaksi ruokolahtelaisen nuoren kunnanvaltuutetun, luontoliikuntaa harrastavan ja Kuntien Tiera Oy:ssä työssä olevan Joni Homasen.

Kompassi on avoinna tapahtuman ajan ja siellä voi piipahtaa simalla tai kahvilla.
Kuoroilla on suunnitelmissa myös ” Kevätlaulelot” – laulutapatuma myöhemmin toukokuussa. Paikkana Ruokolahden koulu ja ajankohtana helatorstai. Kuorot esittävät silloin laajemman kattauksen keväisiä ja kesäisiä lauluja. Ja kun kevät on laulujen aikaa laulamme myös yhteislauluja yleisön kanssa. Ja mitäpä olisi laulelot ilman kieltä kirvoittavaa kahvia laulujen lomassa. Tästä tapahtumasta ilmoitamme myöhemmin Ruokolahtelaisessa.

Lämpimästi tervetuloa vappuaamun lauluihin ja helatorstain lauleloihin!

Kuorojen puolesta Auli ja Risto